Heeft de wintertijd invloed op ons stroomverbruik?
De donkere dagen staan voor de deur. Dat betekent kou, regen en weinig licht. We verbruiken meer energie doordat we onze huizen verwarmen en lichten langer aanstaan. Maar hoe groot is de invloed van de wintertijd op ons stroomverbruik nu écht?
Stroomverbruik na wintertijd
Vorige week ging de wintertijd in. Best lekker, dat uur extra slapen, maar is het wisselen tussen zomer- en wintertijd wel echt nodig? De belangrijkste reden om de zomertijd in 1977 in te voeren, was het besparen van energie. Door de klok in de zomermaanden een uur achteruit te zetten, kunnen we namelijk optimaal gebruik maken van het licht.
43 jaar na het invoeren van de zomertijd is de situatie veranderd. Na ingang van de wintertijd ligt het dagverbruik van huishoudens aan elektriciteit maar 2% hoger dan net voor de ingang van de wintertijd. ’s Winters wordt er vooral tussen vijf uur en zeven uur s’ avonds meer stroom verbruikt.
Verschil tussen zomer en winter
Het verschil tussen het stroomverbruik in de zomer en in de winter lijkt kleiner te worden. Daar zijn meerdere oorzaken voor te noemen. De belangrijkste is de enorme stijging van de vraag naar airco’s en ventilatoren tijdens de warme zomermaanden. Door de warme zomers (en hittegolven) van de afgelopen jaren, nam het stroomverbruik in de zomer toe.
Afwijkende winter door corona
Het is goed mogelijk dat het energieverbruik er deze winter anders uit zal zien dan normaal. Door de coronacrisis werken veel mensen verplicht thuis. Welk effect dit precies zal hebben, is moeilijk te voorspellen.
Ben je benieuwd hoe je deze winter energie kunt besparen? In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je eenvoudig bespaart op je energierekening.