Het energielabel: verplicht bij verkoop of verhuur van uw huis

Het energielabel: verplicht bij verkoop of verhuur van uw huisHuiseigenaren moeten voortaan bij de verkoop of verhuur van hun huis een energielabel hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig of onzuinig uw huis is. Categorie A is het meest zuinig, G het meest onzuinig. Alle huiseigenaren die nu nog geen energielabel hebben, krijgen deze en volgende maand van de overheid een voorlopig label toegestuurd. Bij verkoop of verhuur moet dat zijn omgezet in een definitief label. De kosten hiervan variëren van 15 euro tot 100 euro, afhankelijk van de expert die men inhuurt.

Energielabel G voor oude huizen

De voorlopige labels worden verstrekt op basis van de gegevens van het kadaster. Dat betekent dus dat oude huizen vaker het label G zullen krijgen. Het kadaster weet immers niet of u energiebesparende maatregelen hebt genomen. Dit geldt ook voor hoekhuizen en vrijstaande huizen: deze missen de isolatie van de aangrenzende huizen en krijgen daardoor al snel een minder zuinig label.

Voorlopig energielabel omzetten naar een definitief label

Het goede nieuws is dat u het voorlopige label kunt omzetten naar een definitief label en daarbij kunt u ook aangeven wat u heeft gedaan om uw woning te isoleren. Via energielabelvoorwoningen.nl kunt u documenten, facturen en foto’s uploaden om te bewijzen dat uw huis in een andere categorie valt dan die u is toegewezen.

Heeft u nog niet zoveel gedaan aan isolatie en energiebesparing, dan kunt u dit natuurlijk alsnog doen. Kies bijvoorbeeld voor dubbel glas, vloerisolatie, een HR-ketel, zonnepanelen en/ of dakisolatie. U bespaart hiermee direct op de energierekening, maar ook bij de verkoop van uw huis is een zuinig label voordelig. Een koper zal bijvoorbeeld bij label G flink afdingen, omdat hij zelf nog moet investeren om het huis energiezuiniger te krijgen.

Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur woning!

Als u bij de verkoop of verhuur van uw huis geen definitief label heeft, dan krijgt u van de Inspectie Leefomgeving en Transport een waarschuwing. Wanneer u die negeert, krijgt u een boete van maximaal 405 euro. Het definitieve label is tien jaar geldig, maar u kunt te allen tijde een nieuw label aanvragen.

Vragen of klachten over het energielabel?

Als u nu nog geen voorlopig label heeft ontvangen en u wilt wel alvast weten hoe u wordt ingeschaald, dan kunt u op zoekuwenergielabel.nl het voorlopige energie-label bekijken. Voor meer informatie over de labels kunt u terecht op rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen.

Bron: NOS.nl- 6 januari 2015

Meer interessante pagina's: Start direct de vergelijking van energietarieven - Waaruit bestaan de energietarieven? - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Hoe kunt u gebruik maken van energie en er minder voor betalen?

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Het energielabel: verplicht bij verkoop of verhuur van uw huis van Jiri Hera/ Shutterstock.com