Het kan gewoon: Waterstof als duurzame warmtebron
Stoken op waterstof. Doe jij het al? In 5 gemeenten wordt waterstof al (bijna) gebruikt als duurzame warmtebron voor huizen. Rozenburg, Ameland, Hoogeveen en Goeree-Overflakkee start(t)en ermee in Nederland, maar ook in Leeds (Engeland) wordt geëxperimenteerd met waterstof.
Rozenburg start begin 2019 met een proef met waterstof. Het plan is om lokaal waterstof te produceren met groene energie. Het doel is het mogelijk maken dat waterstof voor 100 procent als verwarmingsbron in huis ingezet kan worden. In een woonblok in Rozenburg verwarmen twee nieuwe cv-ketels, die geheel op waterstof draaien, samen met reguliere ketels de huizen. De waterstof is opgeslagen in tijdelijke containers.
Waddeneiland
Niet alleen op het vasteland wordt getest met waterstof. Ook op waddeneiland Ameland zijn ze duurzaam bezig. ‘Waterstof in aardgas’ is het eerste project van Duurzaam Ameland. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeente Ameland met als doel de energievoorziening van het eiland in enkele jaren tijd blijvend te verduurzamen. Ameland heeft een zonnepark met ruim 23.000 zonnepanelen. Deze draait overuren, waardoor soms veel meer energie wordt opgewekt dan het eiland nodig heeft. Dat overschot elektriciteit gebruikt de gemeente Ameland om waterstofgas te maken.
Speciaal gasnet
Voor het project ‘Waterstof in aardgas’ werd op Ameland een speciaal gasnet aangelegd, waarbij waterstofgas wordt toegevoegd aan het aardgasnet. Zo kan het gasnet dienen als opslag en transporteur van duurzame energie. Met het project gebruikten veertien woningen van een wooncomplex jarenlang een mix van waterstof en aardgas. Uit de test bleek dat het bijmengen tot twintig procent voor de gebruikers, apparaten en leidingen geen problemen oplevert.
Tachtig woningen
Gemeente Hoogeveen wil een pilot starten met uiteindelijk tachtig woningen. Voor de productie van waterstof zou de gemeente gebruik kunnen maken van het overschot van zonneweides in Drenthe. Het experiment in Hoogeveen kan veel informatie opleveren over in hoeverre waterstof ook geschikt is voor het verwarmen van bestaande woningen. In de praktijk blijkt het erg lastig oude woningen en gebouwen geschikt te maken voor duurzame energie.
Engeland
Verder wordt er in Nederland volop getest met waterstof op Goeree-Overflakkee. Dit eiland verwacht in 2020 voor meer dan 120 procent energieneutraal te zijn, bijvoorbeeld door het bouwen van installaties die waterstof maken uit groene energie en het toevoegen van waterstof aan het lokale aardgasnet. Maar niet alleen in Nederland is men bezig met verduurzaming met waterstof. Ook in Engeland, in Leeds, wordt veel geëxperimenteerd en veel geld besteed aan testen. Deze stad wil zelfs in 2026 volledig op waterstof draaien.