Het verschil tussen groen en grijs

Dat groen groen is en grijs grijs, is duidelijk. Het zijn twee verschillende kleuren. Maar wat houden de verschillen tussen grijze energie en groene stroom in? Hierbij een uiteenzetting betreft de twee varianten.

Hoewel er steeds meer initiatieven worden genomen groene stroom, zoals energie uit wind, zon, waterkracht en biomassa, te gebruiken, wordt er in Nederland toch nog veel grijze energie gebruikt. Dit is energie uit fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven. Voorbeelden hiervan zijn steenkolen, aardgas en aardolie. Deze stoffen produceren CO2, zowel bij opwekking als bij verbruik. Terwijl groene stroom opgewekt wordt met behulp van schone bronnen, die niet opraken.

Vergelijk tarieven

Groen of grijs?

Steeds meer energiemaatschappijen maken reclame met groene stroom. Mits je zelf zonnepanelen hebt liggen of duurzame energie op een andere manier opwekt, weet je vaak niet wat voor stroom je daadwerkelijk verbruikt. Ook al heb je een ‘groene’ afsluiting. Soms wordt groene en grijze energie samengevoegd. Omdat groene energie opwekken duurder is, wordt er nog volop grijze stroom opgewekt.

Vergelijk tarieven

Groen echt groen?

Aan een speciaal certificaat voor duurzame energie, een Garantie van Oorsprong, kun je zien of jouw energiemaatschappij daadwerkelijk groene energie levert. Wist je dat een bedrijf groene energie kan leveren, maar tegelijkertijd toch niet zo groen kan zijn? Het komt ook voor dat een maatschappij groene energie opwekt, maar tegelijkertijd een nieuwe kolencentale bouwt… Diverse leveranciers bieden groen gas aan, maar in werkelijkheid leveren ze aardgas en investeren ze in het planten van bomen. Dat is in zekere zin groen, maar niet zo groen als bedoeld is, om het doel van nul procent aardgas te behalen. Als je echt groene stroom wilt ontvangen, is het belangrijk te weten hoe de stroom is opgewekt en wat de maatschappij allemaal op dat gebied organiseert.

Vergelijk tarieven