Hittegolf zorgt voor hoger stroomverbruik


De hittegolf van de afgelopen weken leidde tot een hoger stroomverbruik in Nederland. Energiebedrijven Essent en Eneco zagen het dagelijkse stroomverbruik zelfs tot 30 procent stijgen. Dit is 10 procent meer dan gebruikelijk is tijdens een warme periode.

Hoger stroomverbruik bij warmte

Uit onderzoek blijkt dat airco’s en ventilatoren de grootste oorzaak zijn van het toegenomen stroomverbruik. Doordat de hitte voor langere periode aanhield en het ’s nachts nauwelijks afkoelde draaiden veel koelsystemen non-stop. Verder speelt ook de coronacrisis een rol. Door de crisis zijn meer mensen thuis; ze werken thuis of besluiten om een vakantie in het buitenland dit jaar over te slaan. Het koel houden van het huis wordt daardoor belangrijker.

Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt een ventilator om hun huis te koelen. Verder gebruikt één op de vijf Nederlanders een airco en overweegt 15 procent van de Nederlanders om er eentje aan te schaffen.

Groene stroom populair

Het grootste deel van de verbruikte stroom is groene stroom. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens groene stroom afneemt. Dat betekent dat de stroom is opgewekt uit duurzame energiebronnen als wind, zonnestraling, stromend water en aardwarmte. De ACM doet jaarlijks onderzoek om te controleren of de geclaimde ‘groene stroom’ ook daadwerkelijk groen is. Verder moeten energieleveranciers zelf vermelden waar ze hun groene stroom vandaan halen via een stroometiket.

Controle op grijze stroom

Tot op heden hoefden energieleveranciers deze informatie alleen te geven over groene stroom. Daar komt dit jaar verandering in; leveranciers moeten nu ook inzichtelijk maken uit welke bronnen hun grijze stroom is opgewekt. Grijze stroom komt uit fossiele bronnen, zoals steenkool en gas. De leveranciers hebben tot 1 mei 2021 om de informatie op hun website te plaatsen.