Hoe energiezuinig is jouw kerstverlichting?

Verbruik kerstverlichting

Nu Sinterklaas weer uit ons land is vertrokken, kijken veel Nederlanders uit naar de komende feestdagen. Misschien heb je inmiddels al een kerstboom opgetuigd, of ben je druk bezig je huis te versieren met gezellige lichtjes. Maar sta je er wel bij stil dat deze lichtjes energie kosten?

De decembermaand kan donker, guur en koud zijn. Het is dan ook niet gek dat we kerstverlichting ophangen om onze huizen en tuinen wat feestelijker te maken. Hoewel deze verlichting erg sfeervol is, vergeten we wel eens dat er energiekosten tegenover staan. Deze kosten kunnen in sommige gevallen verrassend hoog uitpakken.

Soorten (kerst)lampjes

Dit heeft te maken met het soort lampjes dat we gebruiken. Wanneer onze oude (kerst)verlichting het nog doet, gooien we deze natuurlijk niet zomaar weg. Het punt is alleen dat deze oudere verlichting in de meeste gevallen nog uit gloeilampjes bestaat, wat veel meer elektriciteit kost dan de led-lampjes die we nu vaak gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat led-lampjes 85 procent minder stroom verbruiken dan gloeilampjes. Dit betekent niet alleen een lagere energierekening in de -toch al dure- decembermaand, maar het betekent ook minder belasting voor het milieu!

Energiezuinig december door

Dat led-lampjes in gebruik voordeliger zijn is duidelijk, maar waar moet je nog meer op letten wanneer je kerstverlichting gebruikt? We zetten een paar tips voor je op een rij.

  1. Wanneer je nieuwe, zuinige kerstverlichting wilt kopen, schaf dan led-lampjes aan

Deze zijn in de winkel iets duurder, maar je verdient je geld al snel terug op je energierekening.

  1. Controleer of je wel écht led-lampjes koopt

Gloei-/en halogeenlampen verdwijnen uit winkels door de Europese richtlijn Ecodesign, maar die regel geldt niet voor kerstverlichting. Vaak staat op de verpakking van de verlichting of het led-lampjes zijn of niet. Anders kun je ook altijd kijken hoeveel vermogen (in Watt) de verlichting gebruikt.

  1. Gebruik een timer om de verlichting aan- en uit te zetten

Hiermee voorkom je dat de lampjes de hele nacht branden en je onnodige energiekosten maakt.

  1. Haal de stekker uit het stopcontact

Heeft de verlichting een stekker? Zorg er dan voor dat je deze uit het stopcontact haalt wanneer je voor langere tijd van huis gaat of slaapt (zelfs als de verlichting een aan-/uitknop heeft). Hiermee voorkom je sluipgebruik.

  1. Check het soort buitenverlichting

Als je buitenverlichting op wilt hangen, controleer dan of je daar de juiste lampjes voor hebt. Voor verlichting buiten heb je namelijk speciale lampjes nodig die vocht- en vuilbestendig zijn. Of lampjes zo’n bescherming hebben kun je zien op de verpakking; de bescherming staat vermeld als ‘IP23’.