Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Maatregelen tegen Overbelasting Stroomnet: Slimme Laadpalen en Hybride Warmtepompen

Het demissionaire kabinet en netbeheerders hebben maatregelen aangekondigd om overbelasting van het stroomnet aan te pakken, beginnend in de provincie Utrecht. Opvallend is dat het gebruik van gas niet wordt uitgesloten. Slimme laadpalen zullen worden uitgerust om tijdens piekmomenten automatisch uit te schakelen.

Voorkomen van Toekomstige Stroomuitval

Met de groeiende vraag naar stroom van zowel bedrijven als huishoudens dreigt in de komende jaren stroomuitval als er geen actie wordt ondernomen, aldus demissionair klimaatminister Rob Jetten en de netbeheerders Stedin en TenneT. Ook het aansluiten van nieuwbouwprojecten zou hierdoor in gevaar kunnen komen.

Stimuleren van Hybride Warmtepompen en Slimme Laadpalen

Om de druk op het stroomnet te verlichten, wordt het gebruik van hybride warmtepompen aangemoedigd boven volledig elektrische warmtepompen, die een grote stroomvraag veroorzaken. Daarnaast zullen slimme laadpalen worden ingezet die opladen pauzeren tijdens piekmomenten.

Ruimtecreatie voor Nieuwe Stroomaansluitingen

De implementatie van deze maatregelen zal ruimte creëren voor nieuwe stroomaansluitingen, vooral in nieuwbouwwijken. In de provincie Utrecht, waar het probleem het meest acuut is, worden concrete maatregelen genomen, terwijl in Flevoland en Gelderland nog onderzoek wordt gedaan naar benodigde maatregelen.