Meer duurzame energie, maar toch nog flinke achterstand
Hoewel er in Nederland meer duurzame energie is opgewekt in 2018, loopt ons land nog flink achter op andere Europese landen als het gaat om het aanbod van hernieuwbare energie. Uit de jaarlijkse barometer van vergelijkingssite Easyswitch.nl blijkt dat niet alleen het aanbod, maar ook de afname van duurzame energie door consumenten laag blijft.
In vergelijking met 2012 liggen er in Nederland inmiddels tien keer zoveel zonnepanelen. De productie hernieuwbare elektriciteit is met 8 procent gestegen. Vorig jaar steeg het opwekken van schone zonne-energie met maar liefst 45 procent. Deze groei kwam voor meer dan 40 procent van zonnepanelen op woningen. De meeste duurzame elektriciteit in Nederland komt momenteel van windenergie (55 procent). In Flevoland wordt de meeste schone energie met de wind opgewekt.
Uit cijfers blijkt dat Utrecht, voor het derde jaar op rij, de groenste provincie is, gevolgd door Noord-Holland en Zuid-Holland. Minst groen in 2018 scoorde de provincie Overijssel, gevolgd door Friesland en Drenthe. Echter, behoren Overijssel en Drenthe wel tot de snelste stijgers van 2018.
Aanbod en afname laag
Ondanks de groei van de productie hernieuwbare energie vermeldt vergelijkingssite Easyswitch.nl dat zowel het aanbod als de afname van duurzame energie door consumenten laag blijft (langzaam groeit). In de afgelopen drie jaar steeg het aantal afgesloten duurzame energiecontracten slechts 12 procent. Vorig jaar ging een derde van Nederland (33,4 procent) voor een duurzaam in plaats van een niet-duurzaam energiecontract. Dat is een stijging van 4,1 procent ten opzichte van 2017.
Niet altijd duurder
Easyswitch merkt dat mensen nog te vaak denken dat duurzaam een stuk duurder is, wat in de praktijk niet zo hoeft te zijn. Om het aandeel duurzame energie te blijven stimuleren en klimaatdoelstellingen te behalen, is het belangrijk dat deze opvatting verandert. Voor een gemiddeld huishouden hoeft het nog geen euro per maand extra te kosten. Verder bespaart regelmatig overstappen, ook als je op duurzaam overstapt, soms honderden euro’s.
Nederlanders, die op zoek zijn naar een duurzaam contract, kiezen steeds vaker voor een leverancier die lokale bewoners met zonnepanelen of windmolens in de achtertuin koppelt aan consumenten die op zoek zijn naar duurzame energie.
Zelf doen
Zelf zonne-energie opwekken is goed mogelijk. De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Wanneer je eigen dak geen dakpotentie heeft, kun je investeren in zonnepanelen via verenigingen, die zonnepanelen plaatsen op bijvoorbeeld zorginstellingen of ander vastgoed.
Heb je nog wel de juiste energieleverancier?
Vergelijk meer dan dertig energieleveranciers op prijs en klantwaardering.