Meer vaste contracten afgesloten, maar grote groep is nog afwachtend
Sinds juni van dit jaar hebben consumenten opnieuw de mogelijkheid om hun energieprijzen voor een langere periode vast te zetten, en velen hebben hier gebruik van gemaakt. Desondanks blijft een aanzienlijk deel van de consumenten vasthouden aan variabele tarieven, wat in vergelijking met de periode voor de energiecrisis opvallend is. Deze trend weerspiegelt de voortdurende onzekerheden op de energiemarkt en de afwachtende houding van klanten.
Toename in vaste energiecontracten
Sinds juni van dit jaar is er een grote toename geweest in het aantal consumenten dat ervoor heeft gekozen om hun energieprijzen voor langere tijd vast te zetten, zo blijkt uit gegevens van energieleveranciers Eneco, Vattenfall en Essent. Dit besluit volgde nadat energieleveranciers opnieuw lange termijn contracten aanboden, variërend van één tot drie jaar. Deze trend werd mede aangewakkerd door de aanpassing van de opzegvergoedingen voor contractbreuk in diezelfde maand, waardoor het voor energieleveranciers eenvoudiger werd om deze contracten aan te bieden. Ook in de maanden juli en augustus kozen veel consumenten ervoor om over te stappen naar vaste contracten, volgens rapporten van Eneco, Essent en Vattenfall.
Meer vaste contracten beschikbaar
In het afgelopen jaar waren vaste energiecontracten nauwelijks beschikbaar vanwege de sterke prijsstijgingen na het begin van de Oekraïneoorlog. Dit beperkte de mogelijkheid voor energieleveranciers om prijzen voor langere tijd vast te zetten en resulteerde in het niet verlengen van aflopende vaste contracten. Bijvoorbeeld, in april van dat jaar had 84 procent van de klanten bij Eneco een variabel contract, terwijl dit percentage voor alle energieleveranciers rond de 70 procent lag. Deze situatie veranderde de afgelopen maanden weliswaar ten gunste van vaste contracten, maar nog steeds blijft een aanzienlijke groep klanten vasthouden aan variabele tarieven, wat aanzienlijk meer is dan voor de energiecrisis.
Nog altijd veel huishoudens met variabele tarieven
De aanhoudende voorkeur voor variabele tarieven onder consumenten is opmerkelijk, aangezien experts en energieleveranciers waarschuwen voor de volatiliteit op de energiemarkt. De recente stijging van de inkoopprijzen van gas als gevolg van stakingen in Australië is slechts een voorbeeld van hoe de markt snel kan reageren op veranderingen in vraag en aanbod. Bovendien is de onzekerheid over steunmaatregelen in 2024 en het aflopen van het prijsplafond van invloed op de afwachtende houding van klanten. Het blijft interessant om te zien hoe de overheid zal reageren op deze uitdagingen en of consumenten in de toekomst meer neigen naar het vastzetten van hun energieprijzen voor meer zekerheid in een onvoorspelbare markt.
Bespaartips energie
Wil je ook besparen op je energiekosten? Bekijk dan hier de bespaartips.