Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meerderheid huishoudens kiest opnieuw voor vaste energiecontracten

Uit de recente Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens opnieuw heeft gekozen voor vaste prijscontracten voor gas- en elektriciteitslevering. In december 2023 steeg het aantal huishoudens met een vast contract met circa 300.000, na een eerdere stijging van ongeveer 200.000 per maand in de voorafgaande periode. Deze toename wordt deels toegeschreven aan nieuwe regelgeving omtrent opzegvergoedingen, waardoor veel leveranciers sinds juni 2023 weer vaste contracten aanbieden.

Vaste prijscontracten nog steeds voordeliger, maar grote prijsverschillen tussen leveranciers

De monitor onthult dat vaste prijscontracten momenteel nog steeds voordeliger zijn dan variabele tarieven. Gasprijzen zijn met ongeveer 5,5% gedaald, terwijl elektriciteitsprijzen met 7% tot 10% zijn afgenomen, afhankelijk van de contractduur. Tegelijkertijd zijn er grote prijsverschillen tussen leveranciers, waarbij één leverancier opvalt met kosten die circa 30% boven het gemiddelde liggen voor contracten van één jaar vast.

Opkomst van differentiatie bij zonnepanelengebruikers en onderzoek naar meerkosten

Het aantal leveranciers dat differentiatie toepast tussen klanten met en zonder zonnepanelen is verder gestegen. Bij sommige leveranciers betalen klanten met zonnepanelen andere tarieven voor elektriciteitslevering, terwijl anderen een toeslag rekenen. Er wordt onderscheid gemaakt vanwege de hogere kosten van klanten met zonnepanelen. De ACM onderzoekt momenteel deze meerkosten en verwacht de resultaten binnenkort te publiceren.

Op zoek naar een vast energiecontract? Vul onze vergelijker in of neem contact op met een van onze experts.