Merendeel van mensen met een laag inkomen ontvangen dit jaar toch energietoeslag

Energietoeslag

Demissionair armoedeminister Carola Schouten heeft onlangs aangekondigd dat het merendeel van de mensen met een laag inkomen dit jaar toch nog een toeslag zal ontvangen om de stijgende energiekosten te compenseren. De hoogte van deze toeslag is vastgesteld op maximaal 1.300 euro. Echter, ondanks de dringende behoefte aan deze ondersteuning, kunnen mensen met een laag inkomen de toeslag nog niet aanvragen omdat het plan nog niet officieel is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Deze situatie veroorzaakt bezorgdheid en onrust, zoals gemeld door de NOS.

Onzekerheid en bezorgdheid over de toegang tot de toeslag

De vertraging in de goedkeuring van het plan heeft geleid tot toenemende bezorgdheid en onzekerheid onder mensen met een laag inkomen. Het feit dat ze nog geen toegang hebben tot de toeslag, ondanks de stijgende energiekosten, zorgt voor financiële druk en spanningen. De NOS heeft bericht over de groeiende onrust als gevolg van deze situatie. Gemeenten hebben weliswaar informatie over wie in aanmerking komt voor de toeslag, maar de uitvoering ervan wordt belemmerd door het ontbreken van officiële goedkeuring.

Gemeentelijke voorschotten en bredere voorwaarden

Desondanks hebben sommige gemeenten al stappen ondernomen om financiële hulp te bieden aan mensen met een laag inkomen. Ze hebben voorschotten verstrekt, waarbij veel mensen al een bedrag van 500 euro hebben ontvangen. Dit betekent dat deze huishoudens in totaal maximaal 800 euro kunnen ontvangen zodra de officiële goedkeuring is verkregen. Over het algemeen geldt de energietoeslag voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum, maar sommige gemeenten hanteren ruimere voorwaarden om meer mensen in nood te helpen. Deze energietoeslag is ingevoerd als reactie op de sterk gestegen energieprijzen sinds de Russische inval in Oekraïne, waardoor steeds meer mensen onder de armoedegrens zijn beland en de vraag naar hulp bij voedselbanken aanzienlijk is toegenomen.