Nieuwe stakingen in Australië duwen de gasprijs weer omhoog
Bij de Australische fabrieken van Chevron, die verantwoordelijk zijn voor de productie van vloeibaar aardgas (LNG), zijn opnieuw stakingen uitgebroken. Deze fabrieken spelen een aanzienlijke rol in de wereldwijde LNG-markt, met een aandeel van ongeveer 7 procent in de wereldwijde leveringen. De kern van de kwestie draait om de eisen van vakbondsleden voor hogere lonen en verbeterde arbeidsomstandigheden, wat heeft geleid tot een 24-uursstaking en de mogelijkheid van verlenging.
Werknemers van Gorgon en Wheatstone zetten druk op Chevron
Werknemers van de prominente LNG-faciliteiten, Gorgon en Wheatstone, in het westen van Australië, hebben besloten om de druk op Chevron te vergroten door middel van deze protestacties. Ze streven ernaar dat het Amerikaanse oliebedrijf akkoord gaat met hun verzoeken voor hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden. De situatie heeft Chevron gedwongen om een beroep te doen op een soort arbeidstribunaal, met een geplande hoorzitting op vrijdag. Opmerkelijk is dat een ander Australisch energiebedrijf, Woodside Energy, onlangs stakingsacties heeft voorkomen door tot overeenstemming te komen met zijn werknemers.
Wereldwijde gasmarkt houdt adem in door Australische stakingen
De ontwikkelingen in Australië zijn van groot belang voor de wereldwijde gasmarkt, met name voor Aziatische afnemers. Australië levert voornamelijk gas aan landen in Azië, maar verstoringen in de LNG-leveringen uit dit land kunnen ook Europa beïnvloeden. Als Aziatische afnemers moeten uitwijken naar alternatieve bronnen, kan dit leiden tot verhoogde concurrentie en hogere gasprijzen voor Europese afnemers. Daarom wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden door actoren in de gasindustrie, aangezien de gevolgen wereldwijd merkbaar kunnen zijn.