Nog altijd de helft van Nederlandse huishoudens betaalt boven het prijsplafond

Energieplafond

In Nederland betaalt nog steeds bijna de helft van de bevolking meer dan het prijsplafond voor stroom en gas. Dit percentage is echter aanzienlijk afgenomen in vergelijking met het begin van het jaar, toen nog meer dan 70 procent van de mensen boven deze limiet uitkwam. Minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, heeft dit gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Met name voor gas betalen veel gebruikers (59 procent) meer dan het maximumtarief, terwijl dit voor stroom geldt voor 49 procent van de gebruikers.

Bijna 3,5 miljard overheidssteun

Het prijsplafond is ingesteld om consumenten en bedrijven te ondersteunen bij het betalen van hun energierekening, die vorig jaar sterk is gestegen als gevolg van de snelle stijging van de gasprijzen. Personen met contracttarieven hoger dan 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom ontvangen een gedeeltelijke vergoeding van de overheid via hun energieleverancier. In de eerste zes maanden van dit jaar hebben energieleveranciers in totaal 3,45 miljard euro ontvangen van de overheid, waarvan het grootste deel (2,6 miljard euro) in de eerste drie maanden is uitbetaald.

Overheidssteun neemt af door lagere energietarieven

In de afgelopen maanden zijn de energietarieven aanzienlijk gedaald, wat resulteerde in een uitkering van slechts 179 miljoen euro in juni, in vergelijking met 927 miljoen euro in januari. Naar verwachting zal dit bedrag in juli nog verder afnemen. Energieleveranciers bieden al enkele maanden tarieven aan die onder het prijsplafond liggen. Bovendien zijn er nu zelfs vaste contracten beschikbaar met tarieven onder deze limiet, inclusief langlopende contracten zoals bijvoorbeeld een contract van drie jaar.