Over drie jaar verbod op CV-ketels

Over 3 jaar je oude cv-ketel alleen nog vervangen door een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp of hybride cv-systeem? Dat is de wens van verschillende organisaties, die een nieuw manifest daarover hebben gepubliceerd. Het manifest is opgesteld door onder meer Energie Nederland, Uneto-VNI, Eneco, Greenpeace en Milieudefensie. Wel kun je een investering in een nieuwe, alternatieve installatie alvast opvangen met een energiebesparing. 

Start met besparen op energiekosten

Sneller verduurzamen

In Nederland zijn elk jaar zo’n 350.000 op gas gestookte cv-ketels aan vervanging toe. 'Door straks geen traditionele cv-ketels meer te installeren, maar in plaats daarvan (in combinatie met) (hybride) warmtepompen, zonneboilers of andere duurzame alternatieven, verduurzamen woningen en andere gebouwen sneller,' aldus de vijftien partijen die het manifest hebben opgesteld. 

Mocht je op dit moment nog een CV-ketel hebben, dan is dit geen probleem. Je kunt eventuele inversteringen in de toekomst opvangen door nu al te besparen op je energierekening. Deze besparing kun je straks gebruiken om een nieuwe installatie, zoals een warmtepomp, aan te schaffen. Handig! 

Start met besparen op energiekosten

Cv-ketel steeds minder nodig

'Een energiezuinig huis is binnenkort haalbaar voor alle Nederlanders,' zegt UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra. 'Als woningen straks grotendeels hun eigen, duurzame energie opwekken is de cv-ketel als onderdeel van een hybride systeem alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.'

Betaalbaar

Om de traditionele cv-ketel helemaal uit de gebouwen te bannen, moet het prijskaartje aantrekkelijker worden. Duurzame alternatieven zijn nu nog duur; niet elk huishouden heeft de middelen om de overstap te maken. Het manifest pleit daarom voor gebouwgebonden financiering. Daarmee betalen woningeigenaren maandelijks een vast bedrag voor de installaties, die voor warmte en stroom zorgen. Nieuwe eigenaren van de woning nemen dit contract over. Ook moeten er straks voldoende vakkundige installateurs zijn en moet worden gekeken naar de ruimte die de nieuwe systemen innemen.

Bespaar je investering bij elkaar 

Tot die tijd kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten door het maken van een energievergelijking. Hiermee bespaar je tot soms wel 300 euro. Dit bedrag kun je dan eventueel gebruiken voor het investeren in een duurzaam alternatief zoals zonnepanelen, warmtepomp of een hybride CV. Hiermee kun je een deel van de kosten opvangen én bereidt je je zelf al voor op te toekomst. 

Start met besparen op energiekosten