Salderingsregeling verdwijnt toch nog niet


Onlangs heeft het ministerie van Financiën gemeld dat de huidige stimuleringsregeling (salderingsregeling) voor zonnepanelen wordt verlengd tot 1 januari 2023
.

De verlenging van de regeling is gunstig. De regeling houdt in dat de stroom, die particulieren met hun panelen opwekken, verrekend wordt met de stroom die wordt verbruikt. Zo krijgen particulieren voor hun zonnestroom dezelfde prijs als ze betalen voor de stroom die ze afnemen van de energieleverancier. In combinatie met de gedaalde kosten voor zonnepanelen zijn zonnepanelen de laatste jaren financieel erg aantrekkelijk geworden.

Plan

Het plan van het ministerie is het voordeel, dat huishoudens ontvangen met de salderingsregeling, vanaf 2023 elk jaar te verlagen. Uiteindelijk (in 2031) wordt dat voordeel nul en ontvangen particulieren alleen nog een vergoeding van de energieleverancier voor het teruggeleverde stroom. Voor consumenten die zonnepanelen aanschaffen in de huidige kabinetsperiode blijft de terugverdientijd rond de 7 jaar. Wie na 2023 zonnepanelen aanschaft, zal er naar verwachting langer over doen om die investering terug te verdienen. De eerder aangekondigde terugleversubsidie komt er niet, omdat de uitwerking te complex bleek.

Vervolg

Dit najaar, als de nieuwe cijfers over markt- en prijsontwikkelingen bekend zijn, bepaalt het ministerie of de afbouwperiode inderdaad tot 2031 loopt en hoeveel de vergoeding per jaar omlaag gaat. De minister schrijft in zijn brief over de salderingsregeling ook dat vanaf 2023 alle consumenten een energiemeter moeten hebben die geleverde en teruggeleverde stroom apart bijhoudt. Het besluit van het kabinet zal menig paneelbezitter blij maken. Het vermogen aan zonne-energie in Nederland is in 2018 met 50 procent gegroeid.