Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft onveranderd door tegenstem in Senaat

De salderingsregeling voor zonnepanelen zal de komende jaren niet worden afgebouwd, nu de senaatsfractie van GroenLinks-PvdA het plan van het demissionaire kabinet heeft afgewezen. Dit betekent een behoud van de regeling die sinds 2004 bestaat en investeringen in zonne-energie aantrekkelijk maakt voor huiseigenaren.

Zorgen over belastinginkomsten en eerlijkheid van de regeling

De groeiende populariteit van de salderingsregeling heeft echter geleid tot verlies van belastinginkomsten voor de overheid. Tot en met 2031 zou dit neerkomen op ongeveer 2,8 miljard euro en daarna op ruim 700 miljoen euro per jaar. Het kabinet achtte de regeling niet langer noodzakelijk en als oneerlijk voor mensen zonder zonnepanelen, aangezien energieleveranciers de hogere kosten doorberekenen aan alle klanten.

Toezeggingen over investeringen en afbouwregeling niet genoeg voor steun

Hoewel demissionair minister Rob Jetten garanties bood over de terugverdientijd van zonnepaneleninvesteringen en beloofde evaluatiemomenten om het afbouwpad te monitoren, was dit niet genoeg om de steun van de linkse fractie te winnen. Het plan om de regeling af te bouwen vanaf 2025, waarbij een vergoeding voor teruggeleverde stroom in de plaats zou komen, heeft daarmee geen doorgang gevonden.