Stijgende prijzen gas en licht
Per 1 juli 2018 betalen Nederlandse huishoudens weer meer voor energie. Er is geconstateerd dat sommige leveranciers tot 70 euro per jaar meer laten betalen. Afgelopen januari zijn de tarieven ook al omhoog gegaan.
Het onderzoek is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van en gezin van drie personen: een verbruik van 3500 Kilowattuur stroom en 1500 kuub gas. De prijsstijging verschilt enorm per leverancier. Uit het onderzoek bleek dat de prijsverhogingen variëren van 0 tot bijna 72 euro op jaarbasis. Sommige leveranciers houden de prijzen gelijk, bij andere gaan de prijzen (fiks) omhoog.Een duidelijke oorzaak voor de hogere tarieven, is de stijging van de inkoopprijzen. Stroomprijs stijgt met 6,6 procent, gas met 3,7 procent (bij Nuon). spelen de stijgende olieprijzen daarin een flinke rol.
Minder betalen voor energie, kan gemakkelijk via een energie vergelijk. Klik hieronder om te starten.
Opmerkelijk
Eneco behoort, naast Essent (geen prijsstijging) en Nuon (iets meer dan 30 euro per jaar prijsstijging), tot de drie grootste energieleveranciers. De meeste huishoudens met een variabel contract zitten bij een van deze leveranciers.
Eneco verhoogt haar prijzen met bijna 64 euro per jaar. Dat is volgens De Jong opmerkelijk. 'Van de drie grote bedrijven liggen hun variabele tarieven al verreweg het hoogst.' De gemiddelde jaarkosten bij Nuon en Essent bedragen momenteel 1882,64 en 1898,29 euro, Eneco-klanten betalen nu al 1928, 20 euro.
Timing inkoop
Arie Spruijt, van Eneco, erkent dat de tarieven bij de leverancier momenteel meer stijgen dan veel concurrenten. 'Dat heeft onder meer met de timing van de energie-inkoop te maken. Iedere leverancier heeft daar een andere strategie in. In het verleden heeft dat vaak in het voordeel van onze klanten gewerkt. Dit keer helaas niet.'
Kabinetsmaatregelen
Naast de stijgende inkoopprijs, zorgen diverse kabinetsmaatregelen dat gas en licht dit jaar duurder worden. Zoals het stijgen van de opslag duurzame energie, die gemiddeld met 45 euro omhoog gaat, en de energiebelasting op gas met 54 euro hoger wordt. Op stroom daalt de energiebelasting met 30 euro.