Stijging duurzame energieproductie

Duurzame energie zonsondergang

Tijdens warme zomerdagen neemt het energieverbruik in Nederland toe. Ook tijdens de hittegolf van een aantal weken terug werd er meer stroom gebruikt. Het dagelijks stroomverbruik steeg toen tot wel 30 procent. Maar kan het net deze energievraag wel aan?

Meer energieverbruik door warmte

Per graad dat het warmer is, neemt het stroomverbruik met 130 megawatt toe. Dat is gelijk aan 1 procent extra stroomverbruik op het normale gemiddelde verbruik. Tijdens een warme periode zetten we meer apparaten aan om onze huizen te koelen (denk aan airco’s en ventilatoren). Daarnaast zijn er ook apparaten die meer stroom verbruiken naarmate het warmer wordt. Een koelkast moet bijvoorbeeld meer koelen dan normaal en gebruikt daardoor ook meer energie.

Uiteraard verschilt het energieverbruik per apparaat. Een ventilator is een stuk zuiniger dan een ingebouwde airco die meerdere kamers koelt.

Goede maanden voor duurzame energieproductie

De afgelopen maanden was niet alleen de vraag naar stroom groot, het aanbod was dat ook. Eerder bleek al dat er in mei veel duurzame energie is opgewekt door de vele zonuren. Nu is duidelijk dat ook juli een goede maand was voor de duurzame energieproductie. Er werd in juli 31 procent meer duurzame energie geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar.

In dit geval lag de groei van de energieproductie niet aan het aantal zonuren. De zon scheen rond het standaard gemiddelde van 206 uur. De stijging had te maken met het toenemende aantal zonnepanelen in Nederland. De nieuwe panelen waren goed voor 35 procent meer energie. Daarnaast kwam er 45 procent meer energie van windparken op zee, doordat het windpark Borssele voor een groter deel in gebruik is genomen.