Te grote gasmeter? Te hoge rekening!

Niemand zit te wachten op een hoge rekening, maar het wordt pas echt vervelend als u betaalt voor een dienst of product waarvan u helemaal geen gebruik maakt. Het klinkt misschien onwerkelijk, maar in een uitzending van TROS Radar bleek onlangs dat duizenden Nederlanders hier wel degelijk mee te maken hebben. Zij beschikken namelijk over een gasmeter met onnodig veel capaciteit en ontvangen daarvoor in veel gevallen de rekening van de netbeheerder. Hoe zit dat precies en hoe controleert u of u zelf ook een te grote gasmeter heeft? Consumind legt het uit!

Tot 2005 betaalden consumenten alleen voor de hoeveelheid gas die ze verbruikten. In dat jaar werd het capaciteitstarief echter ingevoerd en sindsdien moet niet alleen worden betaald voor het verbruik, maar eveneens voor de grootte/capaciteit van de gasmeter. Dit zogenaamde vastrecht wordt afgerekend met de netbeheerder, terwijl u uw gasverbruik betaalt aan de energiemaatschappij.

Te grote gasmeters

Een aantal huishoudens beschikt over een gasmeter die niet zou misstaan in een fabriek, maar die simpelweg te groot is voor particulier gebruik. Hoewel ze die extra capaciteit absoluut niet nodig hebben, bestaat de kans dat ze er wel voor betalen bij hun netbeheerder. Die onnodige kosten kunnen zomaar oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Hoe controleert u of u ook in het bezit bent van een gasmeter met te veel capaciteit en mogelijk een onnodig hoge rekening ontvangt van uw netbeheerder?

Vijf soorten gasmeters

In Nederland zijn ongeveer vijf soorten gasmeters in omloop: normaal gesproken maakt u gebruik van een G4, G6, G10, G16 of G25. Als u beschikt over een G4 of G6, is er niks aan de hand. Dit zijn gasmeters met voldoende, maar niet te veel capaciteit. De andere types zijn doorgaans te groot voor een gemiddeld huishouden, tenzij u bijvoorbeeld een zwembad heeft. Op uw gasmeter kunt u zien welk type u heeft, dit staat linksboven op de meter genoteerd. Hieronder ziet u een voorbeeld van een G4 gasmeter.



Controleer snel of uw aansluiting ook te groot is en schroom niet om contact op te nemen met uw netbeheerder. Hier vindt u de contactgegevens van de netwerkbeheerders.

Compensatie voor een te grote gasmeter

Minister Henk Kamp van Economische Zaken meldde naar aanleiding van de berichtgeving inmiddels dat de netbeheerders te grote aansluitingen kosteloos zullen verkleinen. Verder wordt per geval bekeken of huishoudens financieel zullen worden gecompenseerd voor te hoge rekeningen in het verleden.

Hier kunt u terecht voor de uitzending en het artikel van TROS Radar over de gasmeters in Nederland.

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Netwerkkosten energie 2014 omlaag - Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk! 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage