Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Te weinig informatie voor bezitters van zonnepanelen

Te weinig informatie voor bezitters van zonnepanelenVolgens de Autoriteit Consument & markt (ACM) informeren veel energieleveranciers hun klanten onvoldoende over saldering[1] en teruglevertarieven: Aanbieders moeten consumenten volledig en juist informeren, zodat zij aanbiedingen kunnen vergelijken en nota’s kunnen controleren. Als de consument een geïnformeerde keuze kan maken gaat daar concurrentiedruk van uit. Dit is goed is voor de prijs, kwaliteit en innovatie.’ Het goede nieuws is dat de methode die de leveranciers hanteren voor het salderen en terugleveren, wel klopt.

Vorig jaar heeft de ACM afspraken gemaakt met de energieleveranciers over hoe de consument geïnformeerd moet worden over producten en prijzen. Zo moet het aanbod niet alleen begrijpelijk zijn, maar aanbieders moeten ook gebruik maken van dezelfde termen. Dan is het voor consumenten makkelijker om te vergelijken. Veel leveranciers doen dit echter niet voor hun klanten met zonnepanelen. Zij krijgen niet of nauwelijks informatie, waardoor vergelijken en eventueel overstappen voor deze klanten veel moeilijker is.

ACM gaat toezien op informatievoorziening zonnepanelen

De leveranciers blijken allemaal verschillende vergoedingen te hanteren voor het terugleveren van energie. Ze voldoen hierbij overigens allemaal aan de wettelijke regels, maar voor de consument is het niet duidelijk bij welke leverancier je het goedkoopste uit bent als je zelf energie teruglevert aan het net. De ACM gaat er daarom scherp op toezien dat de verplichte informatie in de toekomst wel helder en overzichtelijk met klanten gedeeld wordt.

Bron: ACM.nl- 17 april 2015

[1] Salderen: Het energiebedrijf levert energie aan een klant en de klant levert (bijvoorbeeld d.m.v. zonnepanelen) de energie die hij opwekt terug aan de leverancier. De onderlinge verrekening hiervan heet salderen.

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Hoe worden energieprijzen vergeleken? - Consumind: meer dan een vergelijkingssite - Meer consumenten stappen over van energieleverancier

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Te weinig informatie voor bezitters van zonnepanelen van Alessandro2802/ Shutterstock.com