Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Toename zonnepanelen op woningen

Het aantal Nederlandse woningen dat voorzien is van zonnepanelen is in het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen, van 2 miljoen naar 2,6 miljoen, volgens gegevens van Netbeheer Nederland. Dit vertegenwoordigt een toename tot 32 procent van alle huizen in het land.

Voortzetting van de Groei in 2023

In 2023 ervoer vrijwel elke regio in Nederland een groei van 25 tot 32 procent in het aantal woningen met zonnepanelen. Netbeheerder Stedin meldde de grootste stijging van 32 procent in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland. Deze groei volgt op een vergelijkbare stijging van 30 procent in 2022, die werd aangedreven door een verhoogde vraag na een stijging van de energieprijzen dat jaar.

Uitdagingen voor de Toekomst van Zonne-energie

Ondanks de voortdurende groei van zonne-energie op Nederlandse daken, zijn er uitdagingen voor de sector. Netbeheer Nederland pleit voor een heroverweging van de salderingsregeling vanwege de dreigende overbelasting van de stroomnetten. De organisatie dringt aan op een verschuiving naar een systeem dat consumenten aanmoedigt om stroom te gebruiken op momenten van overvloedige opwekking, wat een gedragsverandering vereist. Tegelijkertijd blijven netbeheerders aanzienlijke investeringen doen in de uitbreiding en versterking van het stroomnet om de groei van zonne-energie te accommoderen en toekomstige uitdagingen te overwinnen.