Variabele energieprijs stijgt met 25%. Stap voor 1 juli over!
Vanaf 1 juli dreigen zes miljoen huishoudens flink meer te gaan betalen voor gas en stroom. Huishoudens met vaste tarieven gaan zo’n €160 meer betalen, maar de grootste stijging zit hem in de variabele tarieven. Uit onderzoek van Pricewise en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is gebleken dat 27% van de huishoudens straks bijna €400 meer moeten gaan betalen als ze hun vaste contract over laten gaan op een variabel contract. Hierbij is er uitgegaan van het verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden; 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas.
Voor de vier miljoen huishoudens met een variabel contract passen energieleveranciers twee keer per jaar de tarieven aan. Daarnaast zijn er op dit moment zo’n twee miljoen huishoudens waarbij het vaste contract over dreigt te gaan naar een variabel contract. In totaal zijn er dus ongeveer zes miljoen huishoudens die, zonder actie te ondernemen, fors meer gaan betalen voor hun energie.
Na vier jaar op rij een daling te hebben gehad van de variabele tarieven, is het nu dus tijd voor een forse stijging. Energieleveranciers hebben te maken met hoge inkoopkosten waardoor de tarieven voor consumenten ook hoger worden. Grondstoffen als olie en gas zijn momenteel erg schaars, helemaal nu de economie weer opgang komt na de lockdown. Daarnaast is door verduurzaming de belasting voor CO2-uitstoot een stuk hoger. Allemaal factoren die geen positief effect hebben op de energieprijs.
Wat kun je het best doen?
Om te voorkomen dat je straks een torenhoge energierekening ontvangt, is het van belang dat je op tijd een nieuw vast contract afsluit. Als het vaste contract afloopt wordt deze namelijk automatisch omgezet naar een variabel contract. Loopt je vaste contract af of heb je al een variabel contract? Houd dan samen met Consumind je energiecontract nog eens tegen het licht. Zo zorgen we er samen voor dat je lage vaste tarieven betaalt en dat er geen ongewenste verrassingen ontstaan. Prettig geregeld.