Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Variabele tarieven van Budget Energie en NLE worden maandelijks gewijzigd

Variabele tarieven stijgen

Vanaf het nieuwe jaar gaan de energiemaatschappijen Budget Energie en NLE de variabele tarieven per maand aanpassen. Voorheen gebeurde dit twee keer per jaar op 1 januari en 1 juli. De keuze om de tarieven maandelijks aan te passen komt voort uit de huidige energiecrisis. Hiermee lopen energiemaatschappijen minder risico als de inkoopkosten net zo explosief stijgen als in september en oktober.

Zowel voor- als nadelig

Maandelijkse variabele tarieven kunnen zowel slecht als goed uitpakken voor klanten. Als de inkoopkosten minder worden voor energiemaatschappijen dan daalt de prijs mee. In de huidige tijd met een ongekend hoge gasprijs is dit minder goed nieuws voor de klant. De variabele tarieven worden tevens wel gebaseerd op de verwachte prijzen. Dit moet ervoor zorgen dat de kosten niet al te veel schommelen.

Variabele tarieven stijgen hard

Ongeveer negen op de tien klanten van Budget Energie en NLE hebben een vast contract en hebben dus geen last van de maandelijkse wijzigingen. Niet alleen voor de klanten van Budget Energie en NLE dreigen flink hogere prijzen als zij een variabel contract hebben. Ook andere energiebedrijven hebben aangegeven vroegtijdig de variabele tarieven te verhogen. Bovendien zijn er al drie energiemaatschappijen omgevallen door hoge gasprijzen.

Wat te doen met een variabel contract

Als je nu een variabel contract hebt dan krijg je vanaf 1 januari 2022 te maken met enorm hoge energieprijzen. De huidige variabele tarieven zijn namelijk gebaseerd op de energieprijzen van 1 juli. Inmiddels betaal je veel meer voor energie dan op 1 juli en dat zal op 1 januari merkbaar worden in de variabele tarieven. Vaste tarieven zijn op dit moment ook erg hoog. Voor nu kun je keuze maken om tot april even op de blaren te zitten met de nieuwe variabele tarieven. Energiemaatschappijen bieden vanaf 1 april veel voordeligere vaste contacten aan. Vergelijk altijd eerst voor de voordeligste tarieven!