Voor wie loont isoleren wel en voor wie niet?
Het isoleren van je huis is een behoorlijke investering, maar verdient zich uiteindelijk terug in de bespaarde energie kosten. Althans, dat wordt vaak gegeven als hét argument om je huis te laten isoleren. Nu blijkt dat er voor 52% van de huishoudens geen tot nauwelijks financiële voordelen zitten aan isoleren. Door de isolatie van het huis zakt de energierekening niet genoeg om de investering in dubbelglas of spouwmuurisolatie te laten lonen.
Grote investering
Een van de belangrijkste redenen waarom isolatie voor veel huishoudens niet loont, is omdat het een relatief dure investering is. Volgens het CPB en TNO kost het goed isoleren van een huis gemiddeld € 19.000. De kosten van isolatie kunnen variëren afhankelijk van het type isolatie dat wordt gebruikt en de omvang van het huis. Hoewel isolatie op de lange termijn tot besparingen kan leiden, kan het jaren duren voordat deze besparingen de initiële investering compenseren. Dit hangt ook af van de energieprijzen. Met hoge energieprijzen zoals we die in augustus zagen loont isoleren bijvoorbeeld meer.
Oude huizen
Daarnaast kan isolatie niet geschikt zijn voor alle huizen. Oudere huizen kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met vocht en schimmel, waardoor isolatie de situatie juist kan verergeren. Het is belangrijk om te zorgen dat het huis in goede staat verkeert voordat er isolatiemaatregelen worden genomen. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met het dak, kan het isoleren van de muren weinig effect hebben op de energie-efficiëntie van het huis. Hierdoor daalt de energierekening niet of nauwelijks.
Voor wie loont isoleren niet?
In het onderzoek van CPB en TNO naar de effecten van isoleren op de koopkracht van Nederlandse huishoudens blijkt dat in de meeste gevallen individuele huizenbezitters minder financiële voordelen hebben van isolatie. Hierbij is ook een specifiek verschil te zien tussen inkomensgroepen. Huizenbezitters met een laag of middeninkomen gaan er financieel op achteruit in hun besteedbaar inkomen als zij hun huis laten isoleren. Huizenbezitters met hogere inkomens spelen ongeveer quitte.
Voor wie loont isoleren wel?
Alleen de allerhoogste inkomens gaan er ongeveer 2% op vooruit. Mensen die in een sociale huurwoning wonen gaan er ook altijd op vooruit. Veel woningcorporaties voeren namelijk energiebesparende maatregelen door in hun gebouwen. Zij mogen de investering in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, niet doorberekenen in een hogere huurprijs. Omdat de energiekosten minder worden en woningcorporaties hier geen winst op mogen maken zien sociale huurders hun energiekosten dus verminderen.