Voorschot verlagen bij zonnepanelen
Automatisch een lager termijnbedrag betalen voor gas en stroom wanneer je zonnepanelen hebt? Helaas is dat niet zo simpel als het klinkt. Zelfs niet wanneer je over een slimme meter beschikt en de leverancier op afstand kan aflezen dat je verbruik daalt. Omdat wij hier regelmatig vragen over krijgen bij de klantenservice, hebben we uitgezocht hoe energieleveranciers omgaan met data van slimme meters en welke mogelijkheden ze bieden om het termijnbedrag te verlagen.
Slimme meter
Steeds meer woningen in Nederland beschikken over een slimme meter. Energieleveranciers kunnen hierdoor, met toestemming van de consument, de meterstanden van een afstand uitlezen. Ze zien dus meteen wanneer je verbruik structureel omlaag gaat, maar automatisch het termijnbedrag verlagen is er niet bij want daar moet je toch echt zelf achteraan gaan.
Historisch energieverbruik
Energieleveranciers bepalen het termijnbedrag door te kijken hoeveel energie er gemiddeld in de afgelopen drie tot vijf jaar verbruikt is op een adres. Deze gegevens worden aangeleverd door de netbeheerder. Als iemand echter zelf energie gaat opwekken of zijn woning energiezuiniger maakt, is dat gemiddelde helemaal niet meer zo nauwkeurig na een bepaalde periode.
Verhuizen
Dat geldt ook voor de Nederlanders die vorig jaar verhuisden. Hun maandelijkse termijnbedrag wordt gebaseerd op het verbruik op de betreffende postcode en is dus het verbruik van de vorige bewoners. Was dat een gezin met drie kinderen terwijl jij een workaholic bent die dus bijna niet thuis is, dan is dat termijnbedrag veel te hoog. Laat je dit zelf niet weten aan de leverancier, dan blijf je geld voorschieten. Dat geld krijg je natuurlijk wel terug op de jaarnota, maar je hebt hierdoor dus wel veel hogere maandlasten.
Aanpassen termijnbedrag
Energieleveranciers bieden diverse mogelijkheden om het termijnbedrag zelf aan te passen. Er zijn onderling wel grote verschillen in de aanpassingsmogelijkheden. Zo kun je bij een aantal leveranciers ongelimiteerd verhogen en verlagen, terwijl andere leveranciers hier grenzen aan stellen. Bij de ene leverancier kun je het termijnbedrag bijvoorbeeld drie keer per jaar bijstellen, terwijl het termijnbedrag bij de andere met maar maximaal 20 procent omlaag kan. Energieleveranciers geven aan dat ze dit doen om consumenten te beschermen. Door de aanpassingsmogelijkheden te begrenzen, is de kans kleiner dat er aan het eind van het jaar bijbetaald moet worden.
Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en er toch minder voor betalen? - De energiefabels op een rij
Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage