Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat gaan de variabele tarieven op 1 juli doen?

Variabele tarieven

Veel Nederlanders met een variabel contract kampen op dit moment met hoge energiekosten door de energiecrisis. Toch is de huidige situatie nog altijd gunstiger voor de portemonnee dan wat er te wachten staat op 1 juli. Om het half jaar passen de meeste energiemaatschappijen namelijk hun variabele tarieven aan. Mensen die vanaf 1 januari een variabel contract hebben, gaan dan ook explosief meer betalen per 1 juli. Dit komt met name door de oorlog in Oekraïne die extra olie op het vuur van de energiecrisis heeft gegooid.

Variabele contracten

Slechts een select aantal energiemaatschappijen stelden dit jaar vaste contracten beschikbaar. Deze vaste contracten waren vaak voor selectieve doelgroepen en werden niet zomaar verkocht. Er zijn daarom dit jaar nauwelijks vaste energiecontracten uitgegeven. De meeste mensen waarvan hun vaste contract in het afgelopen half jaar afliep werden daarom gedwongen om een variabel contract aan te gaan. De variabele tarieven uit dit contract zijn op 1 januari bepaald en dat betekent dat ze nog niet zijn beïnvloed door de oorlog in Oekraïne. Sommige energiemaatschappijen passen daarom met uitzondering zelfs hun variabele tarieven per maand aan.

Tarieven

Nog altijd passen de meeste maatschappijen hun variabele tarieven halfjaarlijks aan. Bij deze maatschappijen zullen per 1 juli de variabele tarieven explosief stijgen. De exacte stijging wordt tegen 1 juli bekendgemaakt. Mensen met een variabel contract moeten zich daarom klaar gaan maken voor fors hogere energiekosten. Nog altijd is het goed om energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken, aangezien er alsnog een verschil kan zitten in de hoogte van variabele tarieven per energiemaatschappij. Het grootste verschil kan zelfs oplopen tot 1.500 euro.