Zo kun je gasvrij wonen
Vanaf 2030 gaat de Groningse gaskraan dicht. Dit is het moment dat Nederlandse huishoudens over moeten gaan op andere, schone energie. Nieuwbouw woningen worden tegenwoordig al opgeleverd zonder gasaansluiting, maar hoe zit dit bij bestaande woningen? Deze verandering levert dan ook veel vragen en problemen op. Ruim 7 miljoen huizen en 600.000 kantoren zullen op een andere manier moeten worden verwarmd. Milieudefensie komt met de eerste vragen te beantwoorden en oplossingen helder te maken.
Hoe vervang je gas?
Het ziet er naar uit dat Nederlandse huizen straks massaal gaan draaien op elektrische warmtepompen of dat er nieuwe energienetten gebruikt gaan worden. Voor nu is alleen bekend dat alle huizen in Nederland extra isolatie nodig hebben. Bijna de helft van de woningen zijn moeilijk te isoleren en kunnen gaan draaien op collectieve warmte met schone energie uit de bodem.
Nieuwe woningen kunnen volledig elektrisch worden en 100% draaien op elektriciteit. Dit kan door middel van een warmte pomp en zonnepanelen op het dak. Toch blijft elektriciteit van een stroomnet meestal nodig. Deze stroom zal in de aankomende jaren steeds groener worden door een toename van windmolenparken en zonne-parken.
Hoe gaan huishoudens dit betalen?
Aardgasvrij wonen, kan zeker tienduizenden euro's gaan kosten. Per techniek en woning verschillen de kosten, maar er blijft altijd een flinke rekening aan hangen. Milieudefensie denkt dat het betaalbaar is, mits gebruik gemaakt wordt van de juiste regelingen en fiscale modellen. Denk bijvoorbeeld aan subsidies, nieuwe hypotheekvormen, waarbij een lening voor het aardgasvrij maken onder de vaste maandlasten valt. Kun of mag je niet lenen? Dan is volgens de studie voorfinanciering de enige weg. Dan moet je de 'groene' investering maandelijks aflossen. Omdat dan je gasrekening wegvalt in een energieneutraal huis, kan geld aflossen toch mogelijk zijn.
Milieudefensie erkent dat bewoners van bepaalde huizen tegen onredelijk hoge kosten aan kunnen lopen. Neem historische panden, met enkelsteens muren. Een toekomstig 'warmtetransitiefonds' van de overheid zou een oplossing kunnen bieden. Een heffing op CO2 kan die fondsen vullen. Minister Wiebes wil per 2023 een CO2-belasting invoeren voor bedrijven. Die heffing moet tot 2030 steeds hoger worden.
Je kunt er ook voor kiezen om op dit moment een energie vergelijk te maken. Hierdoor bespaar je per jaar tot wel 300 euro, wat je weer kunt gebruiken voor het energieneutraal en aardgasvrij maken van je woning. Hiermee verlaag je ook direct je elektriciteitskosten, waardoor je in de toekomst minder betaalt voor je stroom.
Waar moet je beginnen?
In 2021 moeten alle gemeentes een plan hebben waar te beginnen en hoe aan te pakken. Nederland telt 380 gemeentes, die in totaal 12.000 wijken tellen. Wijken die in verhouding veel energie gebruiken en waar een duurzame warmtebron in de buurt is, kunnen als eerste van het gas af. Daarna zijn buurten aan de beurt die energiezuinig (kunnen) zijn, maar waarin het aanleggen van nieuwe warmtenetten prijzig is. Denk bijvoorbeeld aan panden in plattelandsgebieden.
Ruim 1 miljoen huizen in en rond de binnensteden zijn moeilijk te verduurzamen. Dit komt door lastige isolatie en je kunt niet zomaar even de straat openbreken. Deze huizen zullen dus ook pas na 2030 aangepakt worden met het vooruitzicht dat de technieken beter zijn en ook goedkoper. Voor 2050 zullen alle woningen in Nederland verlost zijn van gas en volledig draaien op stroom.
Wie besluit?
Wil jij wel aardgasvrij worden, maar je buren niet? Volgens Milieudefensie moet in dergelijke situaties het uitgangspunt zijn: Gemeentes en energienetbeheerders beslissen over de energiesystemen onder straten en wegen. Bewoners gaan over hun eigen verwarming in huis. Volgens Milieudefensie is het belangrijk inwoners goed te informeren, wanneer gemeentes bijvoorbeeld gasbuizen willen weghalen. Eventuele vragen moeten beantwoord worden en hulp aangeboden. Mocht in de toekomst blijken dat het proces stagneert, dan is handhaven volgens Milieudefensie nodig. Denk bijvoorbeeld aan dat gemeentes besluiten kunnen nemen, wanneer het proces niet wil vlotten.
Voordat iedereen over gaat op aardgasvrij wonen, moet er nog veel duidelijk of goedkoper worden. Wanneer je momenteel je gaskraan wilt laten afsluiten, betaal je veel geld. Stedin zoekt momenteel naar een oplossing om dit goedkoper te maken.
Wat kunnen huishoudens veranderen?
Je kunt op dit moment je woning al redelijk gasvrij maken. Kies bijvoorbeeld voor koken op elektriciteit in plaats van met gas. Ook kun je nu alvast investeren in een andere warmtebron. Je hierin verdiepen is sowieso verstandig. Vanaf 2021 is namelijk ook het plaatsen van een nieuwe Cv-ketel verboden. Of misschien passen zonnepanelen beter bij je in combinatie met een warmte pomp, om alvast de investeren in een duurzame toekomst.
Met al deze veranderingen opkomst, zullen de prijzen van stroom en gas flink gaan stijgen. Daarom kun je met een energie vergelijk gemakkelijk je tarieven verlagen en vast zetten voor een langere periode. Hiermee bespaar je zomaar 300 euro of meer per jaar mee. Consumind helpt je hier graag mee.