Zorginstellingen ontvangen subsidie voor energiebesparing en duurzame energie

Energiebesparing en duurzame energie opwekken loont dit jaar voor zorginstellingen extra. De instellingen kunnen in 2018 daarvoor subsidie ontvangen. Rijksoverheid meldt dat met deze regeling het regeerakkoord steeds meer wordt uitgevoerd, om ook in de zorgsector dergelijke veranderingen te stimuleren.

De totale subsidiepot bedraagt 4,7 miljoen. Bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen is een lijst beschikbaar, met daarop maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen. Daaronder valt onder meer:

  • Toepassen van LED-verlichting;
  • Ventilatie en verwarming met warmteterugwinning of warmtepomp;
  • Verwarming van water met een warmtepompboiler en het terugwinnen van warmte uit douchewater;
  • Isolatie van wand, vloer of dak en het vervangen van glas;
  • Energieopwekking door zon en biomassa.

Als zorginstelling kun je maximaal 15 procent van de totale kosten van de activiteiten, die betrekking hebben op subsidie, ontvangen. De subsidie is alleen bedoeld voor zorginstellingen die geen aanspraak kunnen maken op de uitvoeringsregeling energie-investeringsaftrek 2001.

Vergelijk tarieven

Winst behalen
In de zorg zijn er nog veel kosten te besparen en is er milieuwinst te boeken. Uit onderzoek blijkt dat zorginstellingen gemiddeld 12 procent kunnen besparen op de energierekening, wanneer er energiebesparende maatregelingen worden getroffen. Samen met het ministerie van Volksgezondheid werkt de sector aan CO2-uitstoot te verminderen, circulair in te kopen (hierbij wordt verspilling van grondstoffen tegengegaan door de herbruikbaarheid van producten en materialen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren) en medicijnresten in water te verminderen en ook werkt ze aan een gezondheidsbevorderende omgeving. Voor 2019-2021 werken zorgbestuurders toe naar een landelijke Green Deal zorg, die aansluit op onder meer het landelijke Energieakkoord.

Vergelijk tarieven