Checklist elf tips voor het kopen van woning
Het kopen van een huis is natuurlijk een leuk moment, maar het is belangrijk dat je een aantal zaken goed in de gaten houdt. Hieronder vindt je een overzicht:
1. Voorlopige koopovereenkomst
Een voorlopige koopovereenkomst is niet zo voorlopig als het klinkt. Na ondertekening van deze overeenkomst hebben de koper en verkoper drie dagen bedenktijd, gerekend vanaf de dag nadat de koper de overeenkomst heeft ontvangen. Dus: als de koper dinsdag de ondertekende overeenkomst ontvangt, gaat de bedenktijd woensdag in en die loopt dan vrijdagavond om middernacht af. Binnen deze drie dagen kunnen zowel de koper als de verkoper zonder opgaaf van redenen afzien van de (ver)koop.
In een voorlopige koopovereenkomst kunnen nog wel ontbindende voorwaarden worden opgenomen, waardoor er alsnog van de koop kan worden afgezien. Bijvoorbeeld de voorwaarde dat de koop kan worden ontbonden als de koper de financiering niet rond krijgt. Aan ontbindende voorwaarden wordt een termijn gesteld en na afloop van de termijn is de koop definitief.
2. Helderheid biedingsysteem bij de koop van een woning
Vraag de verkopende makelaar naar het biedingssysteem: ben je de enige die mag bieden en onderhandelen? Zijn er al biedingen geweest? Dit geeft je duidelijkheid, zodat je weet waar je staat.
3. Bouwkundige keuring bij het kopen van een woning
Vraag altijd een bouwtechnische keuring aan. De onderzoekplicht op gebreken ligt bij jou en niet bij de verkopende partij! Als er gebreken zijn, kun je dit gebruiken in onderhandelingen, of besluiten dat je de woning niet wilt kopen. Heb je geen bouwkundige keuring laten uitvoeren en kom je na de koop achter gebreken, dan kun je nergens aanspraak op maken wanneer in het voorlopige koopcontract de ouderdomsclausule is opgenomen.
4. Neem de tijd voordat u de woning koopt
Wie een woning heeft gezien, doet er verstandig aan om de tijd te nemen om na te denken en niet overhaast te beslissen. Bezichtig het huis op verschillende momenten van de dag en van de week, in verband met bijvoorbeeld burenoverlast, lichtval, etc. Misschien kom je er na een paar bezichtigingen achter dat de liefde al weer een beetje bekoeld is. Ook als het wel liefde op het eerste gezicht is (en blijft), zet dan toch de voor- en nadelen van de woning op een rij, zodat je een weloverwogen keuze maakt.
5. Neem geen tophypotheek
Past de benodigde hypotheek wel bij jouw toekomstplannen? Een hypotheek mag andere plannen niet in de weg staan: de studie van de kinderen, of de verbouwing van de badkamer bijvoorbeeld. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur, zodat hij je kan adviseren over wat voor jou een reëel hypotheekbedrag is.
6. Extra kosten bij de koop van een woning
Let op de extra kosten: Onroerende Zaak Belasting, energiekosten, erfpacht, de overdrachtsbelasting, het opstellen van een leveringsakte door een notaris, de kadasterkosten, eventueel de kosten voor een aankoopmakelaar, kosten voor een eventuele bankgarantie en kosten voor de bouwrente bij nieuwbouw. Zorg dat je vooraf een goed overzicht hebt van deze kosten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan!
7. Ontbindende voorwaarden in koopovereenkomst
Laat de voor jouw belangrijke ontbindende voorwaarden opnemen in de koopovereenkomst. Bijvoorbeeld dat je van de koop kunt afzien, als je binnen een bepaalde termijn de financiering niet rond krijgt. Je moet dan overigens wel kunnen aantonen dat minstens twee hypotheekverstrekkers jouw hypotheekaanvraag hebben afgewezen. Lees hier meer over ontbindende voorwaarden.
8. Roerende goederen bij de koop van de woning
Let goed op bepaalde eisen die de verkoper stelt, bijvoorbeeld welke roerende goederen je moet overnemen. Bijvoorbeeld het overnemen van een houtkachel.
9. Ruime overdracht datum
Zorg ervoor dat de datum van de overdracht op jouw wensen aansluit. Heb je bijvoorbeeld genoeg tijd om je bestaande huis te verkopen?
10. Ga naar een erkende hypotheekadviseur
Een hypotheekadviseur geeft je advies over de hypotheek, de vorm, de keuze van hypotheekverstrekker, etc. Aan de hand van het deskundige advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur, kun je een weloverwogen keus maken. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.
11. Aankoopmakelaar inschakelen
Vindt je onderhandelen lastig? Of heb je bij andere zaken hulp nodig? Je kunt er dan voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Je hoeft niet alle diensten af te nemen bij een aankoopmakelaar. Bepaal welke diensten je wilt afnemen van een makelaar en bespreek dit samen met de aankoopmakelaar. Door niet alle diensten af te nemen, bespaar je kosten.
Open de checklist in PDF hier zodat je deze kunt uitprinten of opslaan op de computer.
Meer interessante pagina's: Online hypotheek berekenen - Wat kan ik aan hypotheek krijgen? - Kosten van hypotheekadvies
Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
Met Consumind geen zorgen over je vaste lasten
Besparen op je woonkosten?
Wat kan ik maximaal lenen?
Checklist hypotheekgesprek
Verhuizen en abonnement behouden
Afbeelding: checklist van Andrey_Popov/ Shutterstock.com