Het afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek

Een hypotheek afsluiten is niet op een middag geregeld. Al met al neemt het hele proces zo’n twee maanden in beslag. Hieronder vind je de stappen die je doorloopt.

1. Oriëntatie en hypotheekadvies

Je oriënteert zich op een nieuwe woning, of misschien ben je zelfs al aan het onderhandelen. Het is in dit stadium verstandig om een adviseur te raadplegen voor hypotheekadvies. Je moet tenslotte wel weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. De adviseur kan voor je berekenen wat de (maximale) hypotheek is die je kunt krijgen. Een oriënterend hypotheekgesprek is overigens gratis, een gericht hypotheekadvies niet. Vraag een oriënterend hypotheekgesprek aan.

De hypotheekadviseur adviseert je over hoeveel je maximaal kunt lenen en welke hypotheekvorm het beste bij je situatie past. Hierbij wordt gekeken naar je persoonlijke situatie: hoeveel je inkomen is, hoeveel je eigen vermogen bedraagt en de wat de waarde van je huidige woning is. Daarnaast bekijkt de adviseur of je in aanmerking komt voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Na het adviesgesprek vraagt de adviseur hypotheekoffertes voor je op. Samen bekijk je welke hypotheek het beste bij je past. Vervolgens doet de adviseur de hypotheekaanvraag bij de gekozen hypotheekverstrekker. Hiervoor moet de adviseur onder andere je meest recente loonstrook, een kopie van je legitimatiebewijs en het taxatierapport naar de hypotheekverstrekker versturen. Bekijk hier een lijst met alle benodigdheden. Deze beoordeelt dan je aanvraag, controleert de opgestuurde documenten en checkt of en hoe je geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie.

2. Het voorlopige koopcontract

Als jij en de verkoper het eens zijn geworden over de koopprijs van de woning, dan teken je een voorlopig koopcontact. Dit mag je binnen drie dagen zonder kosten en zonder opgaaf van redenen annuleren. Na deze drie dagen kun je de koop alleen nog annuleren op basis van de ontbindende voorwaarden die in het koopcontract zijn opgenomen, binnen de contractueel afgesproken periode. Het is dan ook van belang dat de hypotheek volledig akkoord is bevonden binnen deze periode.

3. Het passeren van de hypotheek en het tekenen van de koopakte

Als de hypotheekverstrekker akkoord is met de aanvraag, dan maak je een afspraak met de notaris. Deze kun je zelf kiezen. Het is de moeite waard om prijzen te vergelijken, want de kosten verschillen namelijk per notaris.

Bij de notaris teken je de leveringsakte en de hypotheekakte. De notaris zorgt dat de documenten geregistreerd worden in het Kadaster. Dit proces wordt het passeren van de hypotheek genoemd. Wil je precies weten wat de notaris voor je doet? Hier kun je daar vanalles over vinden.

Gefeliciteerd, je bent nu trotse bezitter van een nieuwe woning!

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheekadvies - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding:Het afsluiten van een hypotheek van LDprod/ Shutterstock.com