40 jaar om hypotheek af te lossen

De Nederlandse verzekeringsmaatschappij ASR heeft een proefproject voor een startershypotheek, die in 40 jaar annuïtair kan worden afgelost, gelanceerd. De verwachting is dat elke starter vanaf eind mei aanspraak kan maken op de WelThuis Starters Hypotheek. Is dit dan de oplossing voor de problemen waar jongeren tegen aan lopen op de krappe woningmarkt? 

Samen met 54 intermediairs draait ASR de pilot. Alleen de eerste 30 jaar kun je de hypotheekrente aftrekken. Met de WelThuis Starters Hypotheek richt ASR zich op jongeren die hun eerste huis kopen. Door de looptijd van het aflossen te verlengen met 10 jaar, komen starters eerder in aanmerking voor een hypotheek dan voorheen. Hun maandlasten met betrekking tot de hypotheek zullen ook lager uitvallen. Een hypotheek met een een looptijd van 40 jaar is uiteindelijk wel duurder, omdat je langer aflost en daarmee langer rente betaalt.

Voorwaarden

Als je in aanmerking wilt komen voor een hypotheek met een looptijd van 40 jaar, dien je je aan enkele voorwaarden te voldoen. Naast het feit dat het om je eerste huis moet gaan, moet je de rente minimaal 10 jaar vast zetten. Verder blijven de bruto maandlasten 40 jaar lang gelijk en mag er tussendoor maximaal 15 procent extra boetevrij worden afgelost.

Zorgvuldige introductie

ASR wil de introductie van de WelThuis Starters Hypotheek zorgvuldig doen. Vandaar de pilot, die halverwege maart 2018 is gestart. Op dit moment kun je de hypotheek afsluiten bij enkele hypotheekverstrekkers. Volgens de planning van ASR zal de verzekeringsmaatschappij eind mei het product landelijk aanbieden. Volgens ASR kies je met de WelThuis Starters Hypotheek voor de flexibiliteit van nu en de zekerheid voor later. De hypotheek past volgens de verzekeringsmaatschappij in de tijd waarin we leven. We leven langer, werken langer en gaan later met pensioen. Langer de tijd nemen om je hypotheek terug te betalen past volgens de organisatie daar goed bij.

Meer kansen voor starters

Met de pilot van ASR krijgen starters meer kansen op de woningmarkt. Een goede ontwikkeling, want het aantal starters, die een gemiddelde starterswoning kan betalen, is in de afgelopen vijf jaar bijna gehalveerd. Dit bleek eerder uit een analyse van consultancybureau IG&H. Waar in 2012 nog 29 procent van de alleenstaande starters een gemiddelde starterswoning kon financieren, was dit in 2017 nog voor maar 16 procent weggelegd.