Aflossingsvrije hypotheek brengt tienduizenden huiseigenaren in gevaar


Het lijkt soms nog ver weg, maar het is zo 2035. Rond dit jaar lopen de meeste aflossingsvrije hypotheken af. Als de looptijd hiervan eindigt, moeten consumenten het geleende bedrag terugbetalen of opnieuw lenen. Dat zal, bij onvoldoende inkomen, voor grote problemen zorgen. Volgens eerder onderzoek van banken vooral voor een risicogroep van 265.000 klanten.

Die risicogroep heeft bijvoorbeeld onvoldoende inkomen om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten en geen eigen vermogen opgebouwd. Wanneer het niet lukt een volgende hypotheek af te sluiten, dan is het noodzaak het huis te verkopen en goedkoper te gaan wonen (als dat lukt).

Actie

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) signaleert elk jaar de belangrijkste trends en risico’s, die daarmee gepaard gaan, die de financiële markten gaan beïnvloeden. Deze signaleringen komen onder meer in een rapport. In dit rapport, het huidige is Trendzicht 2020, staat dat iets minder dan de helft van de huishoudens met aflossingsvrije hypotheek een volledig aflossingsvrije hypotheek heeft. Rond 2035 loopt het grootste gedeelte van deze hypotheken af. De afgelopen jaren zijn er diverse acties en campagnes gevoerd met betrekking tot dit onderwerp. Die zijn hard nodig, te meer omdat een deel van de mensen met een dergelijke hypotheek niet weet dat er aan het einde van de looptijd moet worden afgelost.

Geld achter de hand

Heb je (gedeeltelijk) een aflossingsvrije hypotheek? Zorg er dan voor dat je voldoende eigen geld achter de hand hebt. Je hoeft met zo’n hypotheek alleen de rente te betalen. Als je zelf niet aflost, gebeurt dat niet. Aan het einde van je looptijd is het daarom verstandig gespaard te hebben of het moet mogelijk zijn dat je gemakkelijk een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Dat laatste wordt lastiger als je inkomen gedaald is, gaat scheiden of huis minder waard is geworden. De afgelopen jaren waarschuwen de banken consumenten op tijd in actie te komen. Het afgelopen jaar zijn de banken met 60.000 klanten in gesprek gegaan om te kijken of de lasten ook in de toekomst betaalbaar zijn. De helft van deze 60.000 bleek niet in de problemen te komen, maar 25.000 moesten maatregelen gaan nemen, zoals meer sparen. Ook heeft onlangs ‘een nacht van de aflossingsvrije hypotheek’ plaatsgevonden. Om consumenten te helpen, waren diverse hypotheekverstrekkers en -adviseurs een nacht lang telefonisch bereikbaar.

Aflossingsvrij nu wel of niet aan te raden?

Aan de ene kant waarschuwen de AFM en de banken voor de risico’s van bestaande aflossingsvrije hypotheken. Aan de andere kant is er momenteel ook weer een trend zichtbaar waarin deze hypotheekvorm vooral bij doorstromers weer meer in trek komt. Door de lage rente zijn klanten niet langer geïnteresseerd in het voordeel van hypotheekrenteaftrek.