Alternatieven voor sparen voordelig?
De hypotheekrente torent nog steeds boven de spaarrente uit. Daardoor kiezen sommige investeerders voor een investering in een tweede huis voor de verhuur of in Nederlandse hypotheken. Sinds kort biedt Jungo crowdfunding voor hypotheken aan. En volgens onderzoeksbureau MoneyView betalen verhuurders een te hoge hypotheekrente.
Die hoge hypotheekrente wordt veroorzaakt door het kleine aantal aanbieders van de zogeheten ‘buy-to-let-hypotheken’ (6 aanbieders). Dit zijn hypotheken, die je kunt afsluiten wanneer je (een tweede huis) wilt verhuren. Volgens MoneyView is er daardoor geen sprake van volwassen concurrentie.
Huurhuis financieren
Hypotheekverstrekkers mijden, mede door de crisis, risico’s liever. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat een geldverstrekker kan lopen, wanneer een huurhuis gefinancierd wordt. Bij gedwongen verkoop is het vanwege de Nederlandse huurregels lastig om de huurders uit het huis te krijgen. De zes aanbieders van een buy-to-let-hypotheek hanteren daarom ook strikte regels.
Investeren in hypotheken
Sinds kort is er een nieuwe soort hypotheek op de markt. Jungo biedt crowdfunding voor hypotheken aan. De heer Vincent van den Noort, een van de oprichters van Jungo, geeft aan dat zij zich richten op starters op de woningmarkt, die een hypotheek zoeken boven de NHG-norm. Het doel van Jungo is een win-win hypotheek op de markt brengen, die zowel voor huizenkopers als investeerders aantrekkelijk is.
Hoe het werkt
Bij Jungo (bij een andere aanbieder kunnen de percentages verschillen) wordt 20 procent gefinancierd door particuliere geldschieters (je kunt bijvoorbeeld met crowdfunding op zoek gaan naar geldschieters in je eigen netwerk) en 80 procent door een professionele investeerder. Deze delen worden respectievelijk in 8 jaar lineair en in 22 jaar annuïtair terug betaald. Door deze constructie, in vergelijking met de huidige rentestanden, zal Jungo de eerste jaren hoge maandlasten hebben om na verloop van tijd goedkoper te worden. Dat heeft te maken met de aflossingsvorm.
Aantrekkelijke rente
Voor particuliere geldschieters kan investeren in een hypotheek aantrekkelijk zijn door de hogere rente dan bij een spaarrekening. Tevens wordt de lening in maximaal 8 jaar terug betaald. Aantrekkelijke rente, maar ook een hoger risico. De investering valt namelijk niet onder het depositogarantiestelsel. Dit is een regeling waarop je aanspraak kunt maken als een bank failliet gaat en je daar bijvoorbeeld een spaarrekening had lopen.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.