Betaalpauze hypotheek door financiële moeilijkheden


Huizenbezitters hebben massaal uitstel gekregen voor hun maandelijkse betaling van de hypotheek. Banken zijn de afgelopen maand 14.000 consumenten tegemoet gekomen met een betalingsregeling omdat ze in acute geldnood zijn terechtgekomen door de coronacrisis. De aanvragers van uitstel zijn vooral huishoudens en alleenstaanden die door de corona-uitbraak veel minder inkomsten hebben.

Ze zijn hun baan kwijt of ze kunnen of mogen als werknemer minder uren werken. Ook gaat het om veel zelfstandigen die door de coronacrisis minder werk of opdrachten hebben. De huishoudens hopen met het tijdelijk opschorten van betaalverplichtingen wat financiële lucht te krijgen.

Betaalpauze mogelijk

De banken hebben in een sneltreinvaart een noodplan in elkaar getimmerd om mensen die in acute financiële problemen zitten te helpen. Er zijn al tientallen banken en hypotheekverstrekkers die de mogelijkheid van een coronapauze voor de hypotheek aanbieden. Iedere bank hanteert zijn eigen regels en hoe de betaalpauze er precies uitziet hangt af van de soort hypotheek en de financiële situatie van de klant, maar de betalingsachterstand moet pas ontstaan zijn na 1 maart 2020 en moet ook komen door het coronavirus.

Hogere belastingaanslag

In de meeste gevallen kunnen mensen dan in elk geval drie maanden lang hun hypotheekbetalingen stopzetten. Wel wordt duidelijk benadrukt dat klanten op een later moment alsnog de niet betaalde maandlasten moeten inhalen. Het tijdelijk niet betalen van hypotheekrente kan ook leiden tot een hogere belastingaanslag of minder belastingteruggave, het is immers uitstel van aflossing en rente.

Door deze toezegging is de terugbetaaltijd tot maximaal de nog resterende looptijd van de hypotheek. De toezegging geldt voor belastingplichtigen die zich tussen 12 maart en 30 juni 2020 melden bij hun hypotheekverstrekker en een betaalpauze overeenkomen van maximaal zes maanden.

Vangnet met NHG hypotheek

Klanten met een NHG-hypotheek hebben een extra vangnet aangeboden gekregen. Concreet krijgen zij de ruimte om maximaal 9 procent van het hypotheekbedrag aan achterstand op te lopen. Dit komt bovenop de eerdere versoepeling van banken.

Geen huisuitzettingen

Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en Vereniging Eigen Huis hebben afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat huiseigenaren met een betalingsachterstand tijdens de coronacrisis niet op straat komen te staan. Geldverstrekkers zullen tot tenminste 1 juli niet overgaan tot gedwongen verkopen van woningen als huiseigenaren hun hypotheeklasten niet kunnen betalen. Deze periode kan, als de duur van de crisis daar aanleiding toe geeft, in goed overleg en waar nodig worden verlengd.