Diep in de buidel tasten bij aankoop woning
Uit een nieuw rapport van de Technische Universiteit in Delft blijkt dat de gemiddelde prijs van bestaande en nieuwbouw huizen meer dan 20 procent hoger uitvalt dan net voor het uitbreken van de crisis in 2008.
In die periode bevond de woningmarkt zich de laatste keer op een hoogtepunt. Makelaars en economen denken dat, hoewel de woningprijzen momenteel nog blijven stijgen, in 2019 dat minder hard zal gaan dan in de afgelopen jaren.
Diverse problemen
Stijgende woningprijzen kunnen voor diverse problemen zorgen. Problemen met betrekking tot de huizenmarkt zijn divers. In een jaar tijd is de gemiddelde koopprijs van een nieuwbouwwoning met 17 procent gestegen. Volgens de nieuwste cijfers uit de Monitor Koopwoningmarkt betaalt een koper voor een nieuwbouwhuis nu gemiddeld 386.400 euro (een bestaande woning 298.000 euro). Dat is 22,5 procent meer dan dat een koper er in het derde kwartaal van 2017 voor zou betalen. Daardoor wordt nieuwbouw steeds meer iets voor de rijkeren. Omdat ook de huurprijzen alsmaar blijven stijgen, blijft een koopwoning wellicht nog wel aantrekkelijk. Verder hadden potentiële kopers de afgelopen jaren last van ongezonde concurrentie op de woningmarkt. Starters hadden bijvoorbeeld last van beleggers en personeel van buitenlandse bedrijven. Omdat zij meer konden betalen dan starters, grepen de starters steeds mis.
Prijsopdrijvers
Er zijn diverse mogelijke prijsopdrijvers te noemen. Er zijn de afgelopen jaren minder huizen dan voorheen beschikbaar voor koop of huur. Tegenover het groeiend aantal huizenzoekers, drijft dat de prijs zeker op. Daarnaast zijn de lage hypotheekrente van afgelopen jaren en het feit dat overgegaan wordt op gasloos bouwen (plus 20.000 euro) belangrijke oorzaken.
Wanneer je een koopwoning hebt met een hypotheek tegen een fors hogere rente dan die je nu kunt ontvangen, kan oversluiten nog lonen. De lage rente van afgelopen jaren stijgt momenteel weer lichtjes. Wanneer je al wel een lagere hypotheekrente hebt, is het wellicht verstandig je geld te gebruiken voor extra aflossen of verduurzaming van je woning.
Niet overal
Denk je nu dat je met een bepaald budget voorlopig geen huis kan kopen? Niet overal is de huizenmarkt zo ontwikkeld, zoals het gemiddelde aangeeft. In Drenthe, Friesland, Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland en Groningen bijvoorbeeld betalen kopers nog altijd minder dan tien jaar geleden. In de regio’s Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Zuid-Holland betaalt de huizenzoeker al snel het maximale. Voor de lange termijn ziet het er gunstiger uit: Het aantal nieuwbouwwoningen voor verkoop, waarvoor een bouwvergunning is verleend, is in het derde kwartaal van 2018 voor het eerst sinds een jaar weer gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.
Bedenktijd bij het kopen van een woning
Uiteraard heb je bij het kopen van een woning bedenktijd. Bekijk hier de regels omtrent bedenktijd.