Doorlopend krediet minder populair


Doorlopende kredieten zijn steeds minder in trek. Sterker nog, veel kredietverstrekkers kiezen ervoor om doorlopende kredieten helemaal af te schaffen. Maar waarom is de kredietvorm steeds minder gewild? En als je een doorlopend krediet hebt, wat is dan een goed alternatief?

Doorlopend krediet minder populair

Het verminderde enthousiasme voor doorlopende kredieten heeft een aantal oorzaken. Allereerst brengt een doorlopend krediet voor de kredietverstrekker een zorgplicht met zich mee. Dat betekent dat de verstrekker een actueel beeld moet hebben van de financiële situatie van de consument. Logisch, want het krediet moet aansluiten bij iemands salaris en persoonlijke omstandigheden.

Momenteel zijn er weinig kredietverstrekkers die regelmatig financiële situaties monitoren, waardoor consumenten soms een krediet hebben dat niet bij hen past. Dit is onverantwoord omdat het kan zorgen voor oplopende schulden. Mede daarom verscherpte De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) op 1 januari 2020 de leennormen.

Persoonlijke lening goedkoper

Verder is een doorlopend krediet naar verhouding vaak duurder. Dit komt vooral doordat de doorlooptijd en de rente van een doorlopend krediet variabel zijn. Andere kredietvormen -zoals een persoonlijke lening- hebben een vaste doorlooptijd, rente en aflossingsschema. Momenteel is de rente voor een consumptief krediet historisch laag. Dat betekent dat als je nu een persoonlijke lening afsluit, deze lage rente vaststaat gedurende de doorlooptijd. Dit maakt de persoonlijke lening voor veel mensen aantrekkelijk.

Oversluiten

Mensen sluiten hun lening over om (met de lage rente) geld te besparen. Dat is terug te zien in de cijfers: de afgelopen jaren zijn Nederlanders vaker gaan lenen, maar het totale geleende bedrag is gedaald. Het bedrag dat aan leningen uitstond daalde tussen januari 2017 en september 2019 van 18,6 miljard naar 15,3 miljard euro. Nu oversluiten kan dus zeer voordelig zijn.