DSB-hypotheken mogen eindelijk overgesloten worden
De merknaam DSB is al tijden uit het straatbeeld verdwenen, maar er zijn nog wel huizenbezitters met een DSB-hypotheek. Sinds 1 april mogen deze hypotheken zonder boete afgelost worden of mag er worden overgestapt naar een andere bank.
Volgens De Consumentenbond maken nog duizenden klanten maandelijks een bedrag over voor hun lening of hypotheek naar Finqus, zoals de DSB tegenwoordig heet. De rentes die deze klanten betalen, zijn vaak hoog. Circa 10 jaar geleden betaalde je als snel 4,5 procent voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Op dit moment is de scherpste rente voor deze rentetermijn 0.95 procent. Op een openstaande hypotheekschuld van bijvoorbeeld €150.000 is het bruto verschil maar liefst €5.325 per jaar.
18.000 hypotheken
In de hypotheekvoorwaarden van veel klanten staat dat zij na tien jaar boetevrij mogen aflossen. Dit was al wel mogelijk voor leningen en tweede hypotheken, maar nu dus ook voor eerste hypotheken. Inmiddels is de bank al tien jaar failliet en is er nu, om scheve gezichten te voorkomen, besloten dat álle klanten boetevrij mogen aflossen. Er lopen nog zo’n 18.000 hypotheken bij Finqus.
Torenhoge rentes
Voor de 18.000 mensen waar het om gaat is het bericht heel goed nieuws. Veelal zitten ze vast aan rentes die een stuk hoger liggen dan wanneer ze op dit moment een hypotheek zouden afsluiten. Maar er liggen wel wat problemen op de loer. DSB heeft destijds veel te hoge hypotheken verstrekt, waardoor sommige hypotheken nu nog steeds boven de 100% van de woningwaarde zitten. Huidige banken zullen die hypotheken niet zomaar over kunnen nemen. Ook moet het inkomen hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten bij de nieuwe bank te kunnen betalen.
Gecompenseerd
Hoewel veel mensen gecompenseerd zijn voor hun geleden verlies, is er nog steeds een groep die hinder ondervindt van het faillissement. Zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant dat 51 procent van de DSB-klanten nog steeds financiële problemen ervaart. Bij negen op de tien is de lening bij de DSB-bank de boosdoener. Gelukkig is er nu een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.