Gemiddelde huizenprijzen stijgen nog steeds


Het gemiddelde bedrag wat je in Nederland voor een huis moet neerleggen, stijgt nog steeds. Afgelopen jaar is de gemiddelde verkoopprijs gestegen naar 308.000 euro. Volgens het CBS en Kadaster betalen Nederlanders voor het eerst sinds vijftien jaar meer dan 3 ton voor een nieuw huis.

Het CBS en Kadaster deden onderzoek naar de ontwikkeling van huizenprijzen. In dat onderzoek namen de organisaties ook de duurste en goedkoopste gemeenten onder de loep. Voor een koopwoning in Bloemendaal, Blaricum en Laren moet je gemiddeld het diepst in de buidel tasten. De gemiddelde verkoopprijs lag het laagst in Delfzijl, Pekela en Brunssum. De gemiddelde woningprijs in alle gemeenten verschilt van 155.000 tot 832.000 euro.  

Krapte

De Rabobank stelt dat in 2019 evenveel huizen zijn verkocht als in 2018. Echter, in 2019 werden huizen gemiddeld bijna 7 procent duurder (hogere prijsstijging dan in 2018). Dat de prijzen meer zijn gestegen dan de bank eerder had verwacht, komt onder meer door de gedaalde hypotheekrente. Ook speelt een rol dat de krapte op de huizenmarkt nog voortduurt. Dit jaar wordt door de bank een prijsstijging van 5,5 procent verwacht.

Profiteren

Benieuwd hoe je kunt profiteren van de gestegen huizenprijs? Dat kun je doen door te checken of je mogelijk in een lagere risicoklasse terecht komt door de prijsstijging van je woning (als je WOZ-waarde is gestegen, kun je dat ook doen). Ook kun je checken of je je hypotheek kunt verhogen voor een investering in je huis. Daarnaast is het soms mogelijk in aanmerking te komen overwaarde op te nemen, als aanvulling van je pensioen bijvoorbeeld.

Te hoge WOZ-waarde

Wanneer je WOZ-waarde hoger wordt, betaal je meer aan onder meer gemeentelijke belastingen. Onlangs bleek dat deze waarde van ongeveer tienduizenden appartementen structureel te hoog worden vastgesteld. Dit komt door een taxatiefout van de gemeente. Dat komt omdat gemeenten het reservefonds, waarin appartementeigenaren verplicht sparen voor onderhoud van de woning, mee laten wegen bij de berekening van de WOZ-waarde. Terwijl eerder en ook nog recent (door de Hoge Raad) is besloten dat de reserve niet meegeteld mag worden.