Grootste prijsstijging koopwoningen in bijna twee jaar

In mei 2024 betaalden kopers voor een koopwoning gemiddeld 445.430 euro, wat een stijging van 8,6 procent is ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in bijna twee jaar, meldt het statistiekbureau. In vergelijking met april dit jaar is de gemiddelde prijs met 1,1 procent toegenomen.

Heropleving van de huizenmarkt

De prijsstijging van huizen blijft aanhouden, met een nieuwe piek in zicht. Hoewel de huizenmarkt in juli 2022 een tijdelijke rustperiode kende, zijn de prijzen inmiddels weer hoger dan medio 2022. Deze heropleving van de markt wordt gedreven door een combinatie van huizentekorten, recente loonstijgingen en spaargeld dat tijdens de coronaperiode is opgebouwd. Dankzij deze financiële buffers kunnen kopers nu hogere biedingen doen voor koopwoningen.

Toename in huizenverkopen

Het aantal verkochte huizen is in 2024 ook aanzienlijk toegenomen. Tot dusver zijn bijna 78.000 koopwoningen verkocht, een stijging van 14 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook in mei was de verkoop hoger dan vorig jaar, wat aangeeft dat de vraag naar koopwoningen blijft groeien. De genoemde cijfers hebben uitsluitend betrekking op bestaande koopwoningen, aangezien nieuwbouwwoningen niet in deze statistieken zijn opgenomen.