Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huizenprijzen dalen het meest in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland

Huizenprijzen

De jarenlange stijging van de huizenprijzen is voorbij. Eind vorig jaar is er een kantelpunt gekomen in de prijs van koopwoningen. In de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland was de grootste daling van de huizenprijs te zien ten opzichte van een kwartaal eerder: 3 tot 4 procent. 

Waarom daalt de huizenprijs?

Door een hogere hypotheekrente wordt het minder aantrekkelijk om te lenen. Daarnaast kunnen mensen hierdoor ook minder geld lenen voor een huis. Dit zorgt ervoor dat de budgetten omlaaggaan en huizen goedkoper worden.

Landelijke daling

De daling is ten opzichte van het derde kwartaal in 2022. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2021, een jaar eerder, is wel een stijging te zien. Dit betekent dat de huizenprijs nog altijd duurder is dan vorig jaar. Gemiddeld is een koopwoning ten opzichte van het derde kwartaal in 2022 ongeveer 2,4 procent gedaald tot 415.546 euro. De daling was het grootst in de stad Utrecht (6,3 procent) en het laagst in Limburg (1,2 procent).

Meer huizen gekocht

De daling van de huizenprijs heeft wel gezorgd voor meer verkochte huizen. In het vierde kwartaal van 2022 zijn in Nederland 51.345 huizen verkocht. Dat is 1,8 procent meer dan het derde kwartaal van 2022. Op de provincies Flevoland en Utrecht na steeg de verkoop van huizen in alle provincies.

 

Bespaar op je hypotheekrente

Vergelijk tarieven

De voordeligste opstalverzekering

Vergelijk Tarieven