Hypotheekschuld opnieuw gestegen
De nieuwe cijfers van het CBS, over de financiën van huishoudens, tonen aan dat in het derde kwartaal van 2018 de uitstaande hypotheekschuld van huishoudens gestegen is met 1 miljard euro. De hypotheekschuld stijgt daarmee alweer zeven kwartalen op rij.
De totale uitstaande hypotheekschuld van huishoudens is in het derde kwartaal van 2018 gestegen tot 702 miljard euro. Dat komt omdat de huizenverkoop doorgaat en duurdere huizen worden gekocht. Ondanks de stijging van de schuld, daalde de hypotheekschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp, nationaal inkomen). Het bbp nam over deze periode sterker toe dan de hypotheekschuld. Vanaf 2014 werd er elk kwartaal meer hypotheek opgenomen dan afgelost (vandaar de stijging van de hypotheekschuld). Vanaf die tijd trok het aantal verkochte koopwoningen weer aan en werd de gemiddelde huizenprijs hoger.
Banken en hypotheken
Banken hebben de laatste jaren weer meer hypotheken onder beheer gekregen. Een manier voor banken om meer krediet te kunnen verstrekken, is de mogelijkheid van securitiseren van hypotheken die ze hebben verstrekt. Dat houdt in dat banken tijdelijk hun hypotheken aan overige financiële intermediairs verkopen. Zo verdwijnen de uitstaande hypotheken van de balans van banken en kunnen ze meer kredieten verstrekken.
Ondanks strenge leenvoorwaarden, toch hogere hypotheekschuld
De laatste jaren is het veel lastiger geworden in aanmerking te komen voor een hypotheek. Vanwege de strenge leenvoorwaarden. Dat de hypotheekschuld niet gedaald is, komt door de lage rente. Die is zo aantrekkelijk, wat het mogelijk maakt toch een hoog bedrag te kunnen lenen voor een huis. De verwachting is dat de hypotheekschuld voorlopig blijft stijgen.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.