Lening voor groen huis zorgt voor minder financiële risico's


Het bestaat nu nog niet in Nederland, maar bij de onderhandelingen over een nieuw Klimaatakkoord ligt het plan op tafel: gebouwgebonden financiering. Een speciale lening voor een groen huis, die gekoppeld wordt aan de woning in plaats van aan de bewoner. Daardoor wordt het financiële risico kleiner.

De besprekingen over het nieuwe Klimaatakkoord zijn in de laatste fase aangekomen. In dit stadium wordt de mogelijkheid van gebouwgebonden financiering besproken. Aan banken wordt gevraagd om gunstige voorwaarden voor zogenaamde groene leningen.

Niet meer uit eigen zak

Op dit moment worden kosten voor zonnepanelen of een warmtepomp nog uit eigen zak betaald. Of er wordt een nieuwe hypotheek voor afgesloten. Bij een gebouwgebonden financiering gaat de lening automatisch over naar de nieuwe woningeigenaar, waardoor de duurzame investeringen minder zwaar zijn voor de huidige eigenaar. 

Wil je meer informatie over het investeren in een duurzame woning of wil je weten wat er mogelijk is met je huidige hypotheek? Consumind brengt je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt, die je hier alles over kan vertellen. 

Wie o wie?

Het is nog de vraag wie de mogelijke speciale lening gaat verstrekken. Een bank, het Rijk, gemeenten of provincies? Wat wel duidelijk is, is dat het plan juridisch best complex is. Er moet veel nieuwe wet- en regelgeving komen om het mogelijk te maken dat een huis met een lening wordt belast.