Nederlanders lenen vaker, niet voor hypotheken
In 2017 is vaker een consumptief krediet afgesloten dan in 2016. Volgens marktonderzoeksinstituut GfK is vorig jaar het aantal leningen met een kwart gestegen. Op dit moment heeft bijna twintig procent van de Nederlandse huishoudens een of meer lopende consumptieve kredieten. Opvallend is dat tegenover een stijgend aantal leningen, het gemiddelde leenbedrag daalde met 19% naar €14.817 euro.
Waarvoor lenen?
Vorig jaar werd er, met 33,6%, het vaakst geld geleend voor het oversluiten van bestaande leningen. De lage leenrente helpt daarbij. Daarnaast bieden enkele kredietverstrekkers een langere looptijd aan, waardoor maandlasten lager worden. Verder kun je met oversluiten van dure leenvormen af komen. Rood staan en betaalkaarten zijn dan verleden tijd. Uit het onderzoek van GfK blijkt dat Nederlanders verder vaak lenen voor de aankoop van een auto, verbouwing van de woning of een nieuwe keuken of nieuwe meubels.
Minder vraag naar hypotheken
Meer consumptieve kredieten, maar minder hypotheekaanvragen. Die daling betreft de leeftijdscategorie tot 40 jaar. Deze vermindering kan te maken hebben met de nieuwe Nibud-normen, waarmee de hoogte van de lening op inkomen wordt bepaald. Het Nibud ging uit van een loonstijging van 2,2 procent. Waarschijnlijk is die loonstijging (nog) niet voor iedereen gerealiseerd. Daarnaast moet je als koper in 2018 meer eigen geld mee brengen, aangezien je vanaf dit jaar maximaal een hypotheek tot 100% van de woningwaarde kunt afsluiten. De kosten koper moet je dan altijd zelf betalen.
Van het totaalbedrag aan hypotheken, dat in 2017 in Nederland werd afgesloten, heeft 23% betrekking op starters. Dat percentage was volgens adviesbureau IG&H niet eerder zo laag.