Om over na te denken bij het afsluiten van een hypotheek
Sinds eind 2019 zijn er veel hypotheekbezitters in beweging gekomen. Dit komt door de extreem lage hypotheekrente, maar ook door veranderingen in de woningmarkt die voor andere hypotheekvoorwaarden zorgen. Dit en meer ontwikkelingen omtrent hypotheken, lees je in dit artikel.
Veranderingen op de woningmarkt beïnvloeden de keuze van consumenten voor een hypotheekproduct. Op basis van nieuwe cijfers meldt De Hypotheekshop dat er bijna geen restschuld meer voorkomt bij mensen die een nieuwe hypotheek aanvragen. In het vierde kwartaal van 2019 had 1 procent van de huiseigenaren, die een hypotheek aanvroeg, nog een restschuld. In 2014 bleek dat een kwart van de huizenbezitters, die binnen twee jaar wilden verhuizen, verwachtte dat ze een restschuld zou houden na verkoop van de woning.
Ook kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor op tijdens de looptijd van de hypotheek te verlengen, zorgden de gestegen huizenprijzen en de toegenomen alternatieven overwaarde te verzilveren ervoor dat veel huiseigenaren hun hypotheek verhoogden. Voor bijvoorbeeld verbouwing, onderhoud of schenking aan de kinderen. Op die manier voorkom je eventuele financiële problemen, die anders later aan de oppervlakte zouden kunnen komen. De landelijke campagne ‘Aflossingsblij’ heeft hieraan bijgedragen.
Gewijzigde hypotheekvoorwaarden
De grootste stijger binnen de voorkeurshypotheekvoorwaarden is een digitaal alternatief voor de werkgeversverklaring: De Inkomensbepaling Loondienst, waarmee je het inkomen van de hypotheekaanvrager vaststelt. Hypotheekaanvragers met een vast of tijdelijk dienstverband en uitzendkrachten kunnen deze bepaling inzetten. Steeds meer geldverstrekkers accepteren de Inkomensbepaling Loondienst voor aanvragers in loondienst.
In het vierde kwartaal van 2019 was in 1 procent van alle aanvragen van huiseigenaren sprake van een resterende schuld. Wanneer bij een hypotheekaanvraag de huidige woning nog niet was verkocht, hanteerden geldverstrekkers voorheen de regel dat de klant voor een duur van 2 jaar in staat zou zijn om dubbele lasten te betalen. Die 2 jaar is nu verminderd naar meestal 6 maanden.
Andere ontwikkelingen
Een andere ontwikkeling op de hypotheekmarkt, was al eerder aangekondigd, maar is nu van kracht: vanaf 1 januari dit jaar is de overlijdensrisicoverzekering (orv) bij een NHG-hypotheek niet meer verplicht. Je kunt opzeggen, wanneer de bank ermee instemt. Ook kun je de verpanding eraf laten halen, zodat nabestaanden (in plaats van de bank) beschikken over het uitgekeerde geld. Dan kunnen de nabestaanden beslissen of ze het geld gebruiken voor aflossing of voor iets anders.
Verder verwacht 8 van de 10 Nederlandse huisbezitters winst te maken bij verkoop woning op dit moment. Dit blijkt uit onderzoek van ABN Amro, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos, onder 1250 huiseigenaren.
Meer hypotheekruimte?
Heb jij dit jaar ook een salarisverhoging gehad? Als dat zo is, heb je wellicht meer hypotheekruimte. Als je daarin interesse hebt, is het advies snel te handelen, omdat de huizenprijzen nog kunnen stijgen en daarmee je voordeel minder wordt. Het verschil in hypotheekruimte kan oplopen tot tienduizenden euro’s.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.