Ouderen de pineut door aflossingsvrije hypotheek
De aflossingsvrije hypotheek brengt een groep van 23.000 tot 46.000 ouderen in de problemen, is een conclusie van onderzoeker Mauro Mastrogiacomo. Hij is econoom bij de De Nederlandsche Bank (DNB) en universitair hoofddocent bij de Vrije Universiteit Amsterdam.
Deze groep van 65-plussers, volgens de onderzoeker 5 tot 10 procent van het aantal 65-plussers met een aflossingsvrije hypotheek, heeft onvoldoende spaargeld om de schuld aan het einde van de looptijd af te lossen en te weinig overwaarde om kleiner te gaan wonen (banken zijn niet happig op ouderen voor een nieuwe langlopende hypotheek). Daarnaast is het voor deze mensen te duur in de vrije sector te huren en voor een groot deel geldt dat ze te veel vermogen hebben om in de sociale huursector een huis te kunnen huren. De ouderen, wie het meest in de problemen kunnen komen, zijn de alleenstaande ouderen. Vooral diegenen, die weinig hebben gewerkt (weinig pensioen).
Alleen rente
Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je alleen de rente op de schuld, aflossen gebeurt vrijwillig. Dat de problemen rondom deze hypotheken nu opspelen, komt door de looptermijn. In de jaren negentig waren deze hypotheekvormen enorm in trek. Looptijden van 30 jaar waren gangbaar, waardoor dergelijke termijnen vanaf dit jaar zullen aflopen. Daardoor komen eventuele restschulden (en daarmee eventuele betalingsproblemen) aan het licht.
Meer risico
Een groep die nog meer risico kan lopen dan bovengenoemde risicogroep, is de groep van huidige hypotheekbezitters van middelbare leeftijd. Het aflossingsvrije deel van hun schuld is hoger dan die van de risico-ouderen. Bovendien bestaat die groep uit meer zelfstandigen, waardoor de pensioenopbouw lager is dan bij iemand die bij een bedrijf heeft gewerkt.
Afspraak
Afgelopen jaren hebben banken risico lopende hypotheekbezitters benaderd, maar 1 op de 6 (9000 mensen) stak de spreekwoordelijke kop in het zand. Waar dat voorheen gemakkelijker kon, wordt het vanaf dit jaar lastiger. Banken blijven bellen om afspraken te maken over de hypotheeksituatie in gesprek te gaan. Het is aan te raden dat gesprek aan te gaan. Banken hebben een zorgplicht en zijn waarschijnlijk bereid te werken aan een meest gunstige optie. Als consument heb je er baat bij zo vroeg mogelijk te weten waar je aan toe bent na afloop van de lopende termijn.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.