Ouders hard nodig bij aankoop eerste huis
Starters op de woningmarkt kloppen steeds vaker bij hun ouders aan voor de financiering van hun eerste koophuis. Van alle starters van afgelopen vijf jaar, heeft ruim 1 op de 3 woningkopers aan de hypotheek niet voldoende gehad. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Q&A.
Q&A ondervroeg vierhonderd (potentiële) woningkopers van 20 tot 35 jaar, bestaande uit starters, die de komende 5 jaar een woning verwachten te gaan kopen en woningbezitters, die in de afgelopen 5 jaar hun eerste huis hebben gekocht. Momenteel denken 2 op de 3 starters, die erover nadenken een huis te kopen, naast hun hypotheek extra geld nodig te hebben om de financiering rond te krijgen. Bijna zestig procent klopt daarvoor bij eigen ouders aan.
Huizenprijzen en leencondities
Dat een starter het niet redt met alleen een hypotheek, komt voornamelijk door de stijgende huizenprijzen en door striktere leencondities. Waar je tien jaar geleden een hypotheek kon krijgen tot wel 110 procent van de taxatiewaarde, en vorig jaar tot 101 procent, kun je vanaf dit jaar 'maar' maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen.
Bij de aankoop van een woning ben je meer geld kwijt dan alleen het aankoopbedrag. Bijkomende kosten zijn de overdrachtsbelasting, hypotheekadvies, makelaarskosten en notariskosten. Deze extra kosten bedragen ongeveer 6 procent van de woningwaarde. Bij het kopen van je eerste woning is het fijn als je juist geïnformeerd wordt. Een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt kan je alle informatie geven die nodig is voor het afsluiten van een hypotheek als starter. Daarnaast kunnen zij je ook alle mogelijkheden vertellen over de hulp die je ouders kunnen bieden bij het kopen van je eerste woning.
Consumind brengt je graag in contact met een anafhankelijke hypotheekadviseur voor een orïenterend hypotheekgesprek.
Explosieve woningmarkt
Momenteel is de woningmarkt, vooral in bepaalde steden en gemeenten, behoorlijk explosief. Er wordt standaard meer geboden dan de vraagprijs. In Utrecht gaat een huis in 6 op de 10 gevallen voor meer weg dan de vraagprijs. In Amsterdam is dit zelfs 8 van de 10.
Hoe kun je helpen?
Dat starters financiële hulp nodig hebben bij de aankoop van hun eerste huis, komt door diverse factoren. Er zijn verschillende manieren om als ouder een kind bij te staan, bijvoorbeeld in de vorm van een lening (voordelen: fiscaal aftrekbaar en hogere rente dan spaarrekening) of een schenking. Ook kun je als ouder een huis voor je kind kopen, waarin je kind vervolgens gaat wonen en aan jou huur betaalt.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.