Pensioendeel gebruiken voor aflossing hypotheek goed idee?


Uit het nieuwe pensioenakkoord blijkt dat het kabinet onder meer de mogelijkheid wil bieden om een deel van het opgebouwde pensioen te gebruiken voor bijvoorbeeld aflossing van de hypotheek (vanaf de dag van pensionering). De uitwerking van het plan is ingewikkeld.


In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Wouter Koolmees, van Sociale Zaken, aan dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om een deel (maximaal 10 procent) van het door hen opgebouwde ouderdomspensioen op de pensioneringsdatum op te nemen. Voor bijvoorbeeld de aflossing van de hypotheek.

Kanttekeningen

Zo op het eerste gezicht lijkt dit plan een goed idee. Toch zijn er kanttekeningen te plaatsen. Wanneer je een groot bedrag uit je opgebouwde pensioen haalt, heeft dat gevolgen voor de hoogte van de pensioenuitkering. Het is van belang te weten hoeveel die uitkering daalt. Het opnemen van 10 procent van jouw aandeel in het vermogen van je pensioenfonds, vraagt 100 procent transparantie. Per deelnemer moeten pensioenfondsen exact gaan vertellen wat de individuele vermogensaanspraak is.
Een ander risico is het effect op een pensioenfonds, als een grote groep deelnemers ineens 10 procent van hun individuele aanspraak uit het vermogen van een pensioenfonds haalt. Dat kan de financiële positie van het pensioenfonds raken.

Voorlichting belangrijk

Bij een dergelijk plan is het ook erg belangrijk dat deelnemers goed worden voorgelicht. Vooral de fiscale gevolgen kunnen groot zijn. AOW-gerechtigden hebben als voordeel dat het bruto inkomen tot ongeveer 34.000 euro tegen een laag tarief wordt belast in box 1 van de inkomstenbelasting. Daar kun je als gepensioneerde van profiteren. Echter, als je ineens een groot  bedrag uit je pensioenfonds opneemt, val je voor dat jaar in een hogere belastingschijf. Het kan dan zomaar zijn dat je enkele tienduizenden euro’s kwijt bent aan de Belastingdienst. Daarnaast kan dit invloed hebben op eventuele inkomensafhankelijke toeslagen.