Te veel premie betalen, omdat tussenpersoon niet wijst op lagere premie
Tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals overlijdensrisicoverzekeringen, worden onvoldoende aangegeven door financieel adviseurs. Daarmee overtreden ze de Wet op financieel toezicht (Wtf). Financieel adviseurs zijn volgens deze wet verplicht hun klanten op dergelijke veranderingen te wijzen. De premies van orv’s zijn sinds 2002 ongeveer met 60 procent gedaald.
Als je gezondheidssituatie niet is veranderd, is het vaak mogelijk een veel goedkopere verzekering af te sluiten met exact dezelfde dekking, soms zelfs bij dezelfde verzekeraar. Uit een enquête onder ruim 1000 klanten van tussenpersonen en 264 financieel adviseurs, onlangs gehouden door consumentenprogramma Kassa, blijkt dat consumenten niet voldoende worden geïnformeerd over tussentijdse premiedalingen Maar liefst 78% van de consumenten zegt nooit meer iets van zijn financieel adviseur te hebben gehoord nadat zij een financieel product hebben afgesloten.
Premie terug ontvangen
Afgelopen juli viel een procedure van een klant tegen zijn financieel adviseur gunstig uit voor de klant. Dankzij de uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), ontvangt de klant 3200 euro terug, omdat zijn adviseur hem niet op tijd had geïnformeerd over premiedalingen van zijn orv. Mogelijk maken daardoor tienduizenden anderen kans om met terugwerkende kracht teveel betaalde premie terug te krijgen.
Persoonlijke situatie
Ben je benieuwd hoeveel premie je nu zou betalen voor dezelfde orv? Dat kun je eenvoudig checken. Kijk in de documenten van je hypotheek welke verzekering je precies hebt, check wat bijvoorbeeld je gezondheidssituatie was en is, de looptijd het verzekerde bedrag en welke premie je betaalt. Op diverse online vergelijkingssites kun je je premie berekenen.
Wanneer de huidige premie veel lager is, kan overstappen lonen. Als je dat van plan bent, let dan op de volgende dingen:
- Zeg de oude verzekering pas op, als de nieuwe je heeft geaccepteerd;
- Ga na of je toestemming voor een overstap van je hypotheekverstrekker nodig hebt;
- Bekijk of je verzekering aan je hypotheek vastzit (verpanding). Deze kan niet zomaar worden opgezegd;
- Check de kosten voor een eventuele overstap;
- Kijk of er sprake is van een overgangsperiode (voor wanneer er onverhoopt iets voordoet als je net bent overgestapt).
Geld terug
Als blijkt dat je premies al geruime tijd lager zijn, dan wat je zelf hebt betaald, kan het lonen om contact daarover met je adviseur op te nemen. Check van te voren wel goed of je in de tussentijd bent geïnformeerd over premiedalingen en wat er over informatieverstrekking in je contract staat. Eventuele klachten moet je in eerste instantie bij je financieel adviseur indienen.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.