Te veel betalen voor Nationale Hypotheek Garantie

De premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is volgens diverse organisaties te duur. Uit het jaarverslag van het Waarborgfonds Eigen Woning, de organisatie achter de NHG, blijkt dat het met de organisatie goed gaat.

Het Waarborgfonds Eigen Woning dacht in november 2017 al dat de premie in de toekomst omlaag zou kunnen. Wellicht is nu dan het moment, om diverse redenen. Het inkomen uit de premies neemt sneller toe dan werd verwacht. De groei van het aantal hypotheken met NHG en de hoge premie-inkomsten zorgen voor bijna drie keer zo veel vermogen van het waarborgfonds (in 2017 met 134 miljoen euro toegenomen tot 1,1 miljard euro), sinds 2008. Daardoor is er voldoende ruimte de premie te verlagen.

Minder verzekeringsrisico's en verliesdeclaraties

Verder neemt het verzekeringsrisico en het aantal verliesdeclaraties af. Het herstel van de economie en de woningmarkt zorgt er voor dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 halveerde van 18 naar 9 miljard euro. Huiseigenaren dienen steeds minder declaraties met betrekking tot noodgedwongen verkoop van hun woning. Vorig jaar betaalde NHG ruim 48 miljoen euro aan bijna 2000 verliesdeclaraties van huiseigenaren. Een jaar daarvoor werd er nog 105 miljoen uitgekeerd aan meer dan 3000 huiseigenaren. Toch blijft de NHG-premie hoog.

Eén procent

Hypotheken tot 247.450 euro komen in aanmerking voor NHG-garantie. Op dit moment betalen huizenkopers voor de NHG-garantie een premie van 1 procent (uit eigen middelen, vanwege de maximale hypotheekgrens ter hoogte van de woningwaarde) over de afgesloten hypotheek. Tegenover 0,45 procent in 2008 en 0,28 procent in 2006. Voor veel starters is dat te duur, waardoor ze van de NHG afzien.

Risico's

Wanneer je afziet van NHG-garantie, brengt dat risico's met zich mee. Vooral in de eerste jaren zijn woonlasten hoog, is de hypotheekschuld weinig gedaald en biedt NHG belangrijke zekerheden bij bepaalde gebeurtenissen, die zich in een mensenleven kunnen voordoen. Als de woning bijvoorbeeld door omstandigheden moet worden verkocht, neemt NHG een eventuele restschuld over. Daarbij komt, wanneer je kiest voor een hypotheek zonder NHG, dat je een rentevoordeel mist, die kan oplopen tot 0,7 procent.