Wat moet je regelen wanneer je gaat samenwonen?
Valentijnsdag is weer in aantocht! Ben jij van plan om binnenkort een volgende stap te nemen en te gaan samenwonen? Dan hebben we een aantal tips voor je. Zo weet je zeker dat al jullie geldzaken goed geregeld zijn.
1. Zet jullie geldzaken op een rij
Het is belangrijk om te weten welke inkomsten, bezittingen en schulden jullie hebben. Zet allebei je inkomsten en uitgaven in een overzicht en bespreek deze overzichten met elkaar. Bekijk welke uitgaven je voortaan misschien samen wilt doen, of welk spaargeld je wilt delen. Maak vervolgens één compleet overzicht waar alle afspraken instaan zodat je allebei weet waar je aan toe bent. Je kunt hiervoor een (online) huishoudboekje gebruiken.
2. Bedenk een verdeling
Zijn jullie inkomsten erg verschillend? Dan kun je de verdeling van je lasten daarop aanpassen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om allebei naar verhouding van jullie inkomens een bepaald bedrag op een gezamenlijke rekening te storten. De rest houd je in dat geval over voor je eigen uitgaven. Je kunt er ook voor kiezen om een gezamenlijke rekening te openen. In dat geval draag je de vaste lasten samen vanaf één rekening, waar de automatische incasso’s van worden afgeschreven. Het is ook mogelijk een gezamenlijke spaarrekening te openen.
3. Kies een passende samenlevingsvorm
Er zijn drie samenlevingsvormen waarbij je een contract tekent: trouwen, geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Overleg welke vorm het best bij jullie past. Het is mogelijk om niets te regelen, maar dit betekent wel dat er niets is om op terug te vallen wanneer jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie komt te overlijden. In een samenlevingsvorm kun je vastleggen wie wat betaalt en welke bezittingen en schulden er waren op het moment van samenwonen. Jullie kunnen zelf een samenlevingscontract opstellen, maar je kan er ook voor kiezen om hiervoor naar de notaris te gaan. Een notariële overeenkomst is vaak nodig voor je pensioenfonds en wanneer iemand overlijdt betaalt de achterblijvende partner minder erfbelasting.
4. Regel jullie pensioen
Voor gehuwden en geregistreerde partners zijn er wettelijke regels over het verdelen van het opgebouwde ouderdomspensioen als de partners uit elkaar gaan. Voor samenwoners gelden deze regels niet. Jullie kunnen in het samenlevingscontract wel afspreken dat je dezelfde wettelijke regels volgt. Zorg er in ieder geval voor dat jullie je bij het pensioen van de ander laten bijschrijven. Hierdoor ontvangt de achtergebleven partner een partnerpensioen wanneer de partner komt te overlijden.
5. Overweeg een testament
Ook al denk je hier liever nog niet over na, het is toch goed om er vast bij stil te staan. Bespreek goed wat jullie willen wanneer één van jullie overlijdt. Wanneer je samenwoont zonder een testament, gaan alle bezittingen van je partner naar de familie van je partner. Ook bezittingen die deels van jou zijn. Gezamenlijke bezittingen worden wel van jou met een zogenaamd ‘verblijvingsbeding’. Ben je getrouwd of geregistreerd partners? Dan ben je wél elkaars erfgenaam. Als je dit niet bent en je officieel alleen samenwoont, is het sterk aan te raden om bij de notaris een testament op te laten stellen. Wanneer jullie kinderen krijgen is dit sowieso verstandig om te doen. Leg je niets vast? Dan heb je geen recht op de erfenis, ook niet wanneer je al 30 jaar samenwoont.
6. Wat als jullie toch uit elkaar gaan?
Denk na over wat jullie willen als jullie ooit uit elkaar gaan. Is er een inboedel of koophuis te verdelen? Wie mag er in het huis blijven wonen? Bespreek zulke vragen en neem ze op in het notarieel contract.